Hlavní obsah

Zatčený policista schovával doma čtyři milióny korun

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Minimálně pětadvacet let pracovat u policie a nesáhnout přitom ani na korunu z výplaty by musel dvaatřicetiletý inspektor z oddělení cizinecké policie v Karlových Varech. Jen tak by dokázal nashromáždit více než čtyři milióny korun, které u něho v pátek při domovní prohlídce zajistili detektivové z inspekce ministra vnitra.

Článek

Policista skončil ve čtvrtek v cele předběžného zadržení pro podezření, že nestandardním způsobem legalizoval pobyty občanům Vietnamu. Státní zástupce ho obvinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele a soudce ho v sobotu poslal do vazby, aby nemohl ovlivňovat svědky.

V jeho bytě podle informací Práva inspektoři našli v trezoru a v papírové krabici od herní konzole více než čtyři milióny korun v hotovosti, cenné papíry v hodnotě téměř milión korun a další faktury na statisícové částky .Vyšetřovatelé se nyní budou snažit zjistit původ zajištěných peněz.

Policista investoval milióny

Už nyní je ale jasné, že si je během čtyřleté služby nemohl nastřádat z platu policisty, který v jeho případě činí okolo 15 tisíc korun čistého měsíčně. Státní zástupce Libor Řeřicha, který vede vyšetřování, nebyl o víkendu k zastižení, aby se mohl k výsledkům domovní prohlídky vyjádřit.

Už ale ve čtvrtek v rozhovoru pro Právo potvrdil, že si obviněný policista žil vysoko nad poměry. Právu se v této souvislosti podařilo zjistit, že v průběhu čtyř posledních let investoval přibližně tři milióny korun do koupi a rekonstrukce nemovitosti v Andělské Hoře, koupil si prostorný byt a starou škodovku vyměnil za luxusní vůz.

Pouze špička ledovce?

Soudce okresního soudu Plzeň-sever Ladislav Mrzena, který na policistu v sobotu uvalil vazbu, uvedl, že domovní prohlídku povolil ale s jejím výsledkem ještě nebyl seznámen. "Z těch materiálů, které mi předložil státní zástupce, je trestní stíhání důvodné," dodal Mrzena.

Podle Řeřichy se policista při povolování trvalých a dlouhodobých pobytů neřídil interními předpisy. Úřední razítko k legálnímu pobytu v ČR tak získali i cizinci, kteří pro to nesplňovali podmínky Zatčený policista je zřejmě pouze špičkou ledovce a není vyloučeno, že v průběhu vyšetřování by mohli přibýt další obvinění. "To je předmětem šetření. K tomu se vyjadřovat zatím nebudu," řekl ředitel západočeské pohraniční a cizinecké policie Helmut Immig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám