Hlavní obsah

Žalobkyni z kauzy Opencard chtěl někdo odposlouchávat

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobkyni Městského státního zastupitelství v Praze Dagmar Máchovou, která vystupuje v kauze předražených tramvajenek Opencard, chtěl někdo odposlouchávat, když se do bytu jejího přítele Bohumila Holubce na pražském Žižkově pokusil nastražit štěnici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Odposlechové zařízení bylo zabudované v objednaném set-top boxu, který přinesl zaměstnanec firmy poskytující kabelové připojení pro televizní vysílání v pátek 9. května.

Přítel Máchové štěnici objevil, přivolal policii a hned následující pondělí podal ve věci trestní oznámení. Totéž po něm učinila i žalobkyně.

„Začal nám na televizi blbnout obraz. Zavolal jsem firmě a ta poslala do dvou tří dnů technika. Přinesl nový set-top box, ve kterém byla štěnice,“ řekl Právu Holubec. Odposlech prý našel proto, že ho hledal. „Já to podezření měl delší dobu a teď se to potvrdilo,“ podotkl majitel bytu.

Mám nějaké podezření, ale to jsou jen moje pocity. To vůbec není podstatné
Dagmar Máchová

Okamžitě prý zavolal policii na linku 158. „Přijela výjezdovka, ta po konzultaci zavolala kriminálku, s tou přijeli tři lidi a ti pak ještě pozvali dva pracovníky ze zvláštních činností (policejní útvar, který se na odposlechovou techniku specializuje – pozn. red.),“ popsal průběh policejního zákroku Holubec.

Má jen podezření

Kriminalisté si pak set-top box odvezli. Policie má nyní vyšetřit, zda incident souvisí přímo s prací státní zástupkyně.

„Bylo to v určitém předmětu od nějaké firmy. Já bych ji ale nerada poškodila, protože to tam mohl dát někdo cestou,“ sdělila ve středu Právu Máchová.

„Myslím si, že to souvisí s mými kauzami, ale odkud vane vítr, nevím. Mám nějaké podezření, ale to jsou jen moje pocity. To vůbec není podstatné,“ řekla. Odposlech podle ní rozhodně nebyl umístěn tak, aby jej ona nebo její přítel snadno našli, tedy že by měl sloužit pouze jako varování či výhrůžka.

„Určitě ne,“ uvedla žalobkyně s tím, že podrobnější informace, jak byl předmět maskován a následně odhalen, zatím zveřejnit nechce. „Je to celé předmětem šetření,“ dodala.

Také její přítel má jasno v tom, že štěnice v jeho bytě neměla sledovat jeho. „Jsem přesvědčen, že nebyla zaměřena na mě, ale na doktorku Máchovou, se kterou žiji,“ poznamenal Holubec.

Mohla ho tam dát sama policie

Navíc vyjádřil silné podezření, že odposlech nainstalovala přímo policie. „Možná si nějaký policista vymyslel – a státní zástupce mu to přikryl – legendu, co se všechno u mne v bytě děje, že mu na to nějaký soudce dal palec,“ podotkl muž. Podle něj mohli policisté narafičit i náhlé zhoršení obrazu u jeho televize, které si rychlou opravu vyžádalo.

„Rozdělovač máme v garáži, která je teď kvůli rekonstrukci na dvoře volně přístupná,“ doplnil Holubec s tím, že mu takové praktiky připomínají padesátá ­léta.

Máchová vystupuje jako dozorová státní zástupkyně v obou nejznámějších kauzách Opencard (případů spojených s kartami se vedlo celkem pět). V jedné byla již nepravomocně odsouzena pětice magistrátních úředníků z komise hodnotící nabídky uchazečů o zakázku, ve druhé jsou stíháni členové rady města bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS).

Vede však například i stíhání Vladimíra Sitty, obchodního ředitele firmy Neograph, který zároveň vystupuje jako svědek v kauze vyvádění peněz z pražského dopravního podniku k lobbistovi Ivo Rittigovi. Sitta je stíhán za údajné tunelování Neographu.

Za opencard sklidila kritiku

V rámci opencard byla Máchová doposud spíše terčem kritiky za způsob vedení případu, v němž před soudem skončily pouze malé ryby. Magistrátní špičky z doby primátorování Pavla Béma (ODS) se vyšetřování a soudních líčení účastní pouze jako svědci.

V létě 2012 dokonce tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec Máchovou obvinil, že zdržela vyšetřování v jeho počátku a na magistrátu byly mezitím zničeny důležité dokumenty.

Postup Máchové a vyšetřovatelů chce nyní zkoumat i zvláštní poslanecká komise pro objasnění pozadí opencard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám