Hlavní obsah

Žalobkyně zastavila stíhání vojáka za absenci ve službě. Přispěl na oběti trestných činů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Za šestidenní neomluvenou absenci na pracovišti nakonec dvaačtyřicetiletý profesionální voják z Klatov před soudem neskončí. Státní zástupkyně totiž podmíněně zastavila jeho trestní stíhání pro trestný čin svémocného odloučení, za což mu hrozily až tři roky vězení. V armádě je totiž více než třídenní nepřítomnost bez omluvy posuzována jako trestný čin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Obviněný zaplatil 15 tisíc korun jako peněžitou pomoc obětem trestných činů. Až na projednávaný prohřešek jej zaměstnavatel kladně hodnotil a v minulosti nebyl projednáván ani za přestupek,“ zdůvodnila šéfka státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Podle zjištění Práva jde o četaře, který je zařazen na pozici staršího mechanika. Do práce nepřišel v druhém listopadovém týdnu loňského roku. „Bez jakékoliv omluvy nenastoupil v určeném čase k výkonu služby do místa určení, kde měl jako příslušník družstva speciálních prací vykonávat opravárenskou činnost,“ stálo v obvinění.

Záchranář opatrný byl, smetla žalobkyně obvinění za nehodu se zapnutým majákem

Krimi

Po vojákovi se hned první den začal shánět jeho velitel. Protože se mu nemohl dovolat na mobil, osobně za ním přišel do bydliště. Obviněný mu řekl, že za absencí v zaměstnání prý byly jeho stavy apatie a deprese. „Uvedl, že v depresivních stavech, které zažívá, neměl sílu omluvit svoji absenci. Nechtěl si prý připustit, že má nějaký problém. Styděl se za to, a proto nevyhledal lékařskou pomoc,“ popsali vyšetřovatelé.

Obviněný voják nastoupil do armády v roce 2008, o šest let později byl na vlastní žádost zařazen do zálohy. Do služebního poměru byl znovu přijat v roce 2020.

Svémocné odloučení je vojenský trestný čin, na který pamatuje paragraf 387 trestního zákoníku. Voják se ho dopouští například v případě, že nedostaví se včas k odjezdu nebo odletu vojenského transportu nebo se bez dovolení vzdaluje z místa výkonu služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám