Hlavní obsah

Žalobce poslal k soudu exnáměstka civilní rozvědky Blahuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl server Aktuálně.cz. Muž byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Kvůli vysoké škodě za to v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest vězení.

Foto: Mapy.cz

Úřad pro zahraniční styky a informace (sídlo v pražských Kobylisích)

Článek

„Dne 19. května byla podána u Městského soudu v Praze obžaloba na jednu osobu pro zločiny podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby, a to v souvislosti s činností stíhané osoby v Úřadu pro zahraniční styky a informace," citoval server Aktuálně.cz dozorového žalobce z Vrchního státního zastupitelství Marka Bodláka s tím, že takto vysoce postavený důstojník českých zpravodajských služeb bude zodpovídat před trestním soudem poprvé.

Adepti na dozor nad zpravodajci nemají prověrky

Domácí

Blahut byl náměstkem ÚZSI od září 2014, na funkci rezignoval v lednu 2018.

Bývalý zástupce ředitele je obviněný kvůli tomu, že údajně fiktivně nakoupil sledovací zařízení, čímž tajná služba mohla přijít o 200 milionů korun.

České tajné služby se hádají mezi sebou

Domácí

Podle dřívějších informací týdeníku Respekt se obvinění týká nákupu šesti speciálních odposlouchávacích přístrojů Agáta. Respekt uvedl, že nákup provázela řada podezřelých okolností, nepodařilo se prý například prokázat, že je rozvědka či ministerstvo měly vůbec fyzicky k dispozici nebo že je úřad někam poslal.

Civilní rozvědka má problém - podezřelé toky peněz

Domácí

Blahut s obviněním nesouhlasí, jeho stížnost ale Nejvyšší státní zastupitelství podle serveru Aktuálně.cz loni v březnu zamítlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám