Hlavní obsah

Zadržení z autoškol byli obviněni, mohli rozdat tisíce průkazů bez zkoušek

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu přijetí byl obviněn zkušební komisař z mariánskolázeňské radnice, který umožňoval zájemcům za úplatek získání řidičského oprávnění bez předepsaných zkoušek či jízd. Další čtyři majitele autoškol si vyslechli od kriminalistů stejná obvinění a navíc obvinění z uplácení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie zadržela organizátory „řidičákové“ turistiky ve středu a nyní čekají na rozhodnutí o uvalení vazby. Majitelé autoškol pocházeli z Mariánských Lázní, Prahy a Chebska Právo o tom informovalo ve čtvrtečním vydání.

„V prvopočátku vyšetřování jsme si mysleli, že se jedná jen o jednotlivé případy,“ uvedl šéf karlovarské krajské hospodářské kriminálky Jiří Vopálenský. „Nevěřili jsme, že jde o selhání celého systému udělování řidičských oprávnění,“ dodal s tím, že celý případ postupně nabral obludných rozměrů.

Obvinění vybírali od zájemců o řidičáky, kteří pak nemuseli k přezkoušení nebo psát testy či absolvovat jízdy, zhruba třikrát vyšší poplatky, než jsou běžné taxy autoškol. Jednalo se podle kriminalistů o tisíce případů, z kterých obvinění mohli získat řádově milióny korun.

Falešní řidiči mohou ohrozit ostatní řidiče

Podvodně se vydávala řidičská oprávnění nejenom na osobní vozidla, ale i na motorky, nákladní vozidla a dokonce i na autobusy či traktory. Držitelé těchto řidičáků získaných bez zkoušek pak řídili v běžném provozu a mohli ohrozit ostatní řidiče. Policie chce rovněž prověřit, zdali někdo z držitelů těchto řidičských oprávnění v minulosti nezpůsobil dopravní nehodu. Pak by mohli nést odpovědnost za nehodu nejenom držitelé těchto řidičáků, ale také ti, co jim umožnili řídit bez zkoušek.

„Policisté provedli více než deset domovních prohlídek,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Andrea Kávová. Podle Vopálenského byly přitom zajištěny desetitisíce listinných materiálů, ale také peníze, které mohly pocházet z trestné činnosti.

„V rámci vyšetřování je prověřováno několik tisíc žadatelů, kterým, bylo již řidičské oprávnění vydáno po celé ČR. Jednalo se o velmi rozsáhlou zvlášť závažnou hospodářskou trestnou činnost korupce, která i zkušené kriminalisty ohromila,“ konstatovala Kávová, podle které se akce zúčastnilo více než sto policistů.

Zadržený byl šťastný, že se na to přišlo

Vyšetřování je ale teprve na začátku. „Prověřujeme další osoby, které mohly na trestné činnosti participovat,“ uvedl Vopálenský, podle kterého rozsah trestné činnosti dokumentuje výpověď jednoho ze zadržených.

Z toho vlaku se už nedalo vystoupit.
Jeden z obviněných

„Říkal nám, že je šťastný, že jsme na ně přišli, protože z toho vlaku se prý nedalo vystoupit,“ řekl Vopálenský, podle kterého se na policii obrací desítky osob, které mají informace k případu. Policie nyní bude dohledávat majitele řidičských oprávnění, kteří je získali neoprávněně bez zkoušek, a ministerstvo dopravy jim je bude ve správních řízeních odebírat.

Podle Vopálenského resort dopravy v souvislosti s případem připravuje změnu kontroly systému vydávání řidičských oprávnění. „Je třeba zlepšit legislativu,“ uvedl. „Při závěrečných jízdách by měly být například nainstalovány pro kontrolu on-line kamery,“ uvedl karlovarský kriminalista Lukáš Nykodým s tím, že podobně by měly být kontrolovány také testy.

Reklama

Výběr článků

Načítám