Hlavní obsah

Za znásilnění dcery své družky dostal muž pět let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na pět let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Květoslava Ciompu (56) za to, že znásilnil, zneužíval a vydíral tehdy sedmnáctiletou dceru jeho družky. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z loňského 8. listopadu, proti kterému se odvolali obžalovaný i státní zástupce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Květoslav Ciompa při svém výslechu u soudu popřel, že by sexuálně zneužíval svou nevlastní dceru.

Článek

Ciompa od 19. ledna 2004 do konce srpna 2005 ve Frýdku-Místku, v bytě, který obýval se svou družkou a její mladistvou dcerou, využíval okamžiků, kdy se s ní nacházel v bytě sám anebo kdy jeho partnerka spala. Dívku osahával na prsou i přirození jak přes oděv, tak na holém těle. Také jí zasouval své prsty do přirození. Mnohdy takto činil i využívajíc své fyzické převahy a přes projevovaný odpor děvčete. Jednou na ni vykonal i pohlavní styk.

V důsledku tohoto jednání se u dívky rozvinula posttraumatická stresová porucha s dalšími psychickými problémy, projevujícími se u ní do nynější doby.

Když nešťastnice chlípníkovi sdělila, že vše řekne matce, hrozil, že pokud tak učiní, obě vyhodí z bytu a dívku nebude dále finančně podporovat ve studiu. Tím docílil toho, že z obav z budoucnosti a vědoma si nepříznivého zdravotního stavu své matky, se jí o praktikách obžalovaného nezmínila až do listopadu 2008, kdy vše oznámila.

Šlo prý jen o pomstu

Zatímco státní zástupce u VS požadoval přísnější trest, Ciompa se domáhal zproštění obžaloby. Dívku označil za nevěrohodnou, když poukázal na to, že měla problémy s docházkou do školy, alkoholem i drogami. Šlo podle něj o pomstu jeho družky a její dcery za to, že se domáhal vrácení peněz, které mu dívka odcizila.

Soud však tyto argumenty ani jedné ze stran neakceptoval. „Pouze jsme upřesnili právní kvalifikaci. Obžaloba mimo jiné Ciompu vinila ze dvou trestných činů ohrožování výchovy mládeže, ale jednalo se o pouze jeden pokračující. To však na výši trestu vliv nemělo,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám