Hlavní obsah

Za zastřelení muže u Prahy má jít Gruzínec na 11,5 roku do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za zastřelení hosta v restauraci v Dolních Břežanech u Prahy má Avtandil Haas strávit 11,5 roku ve vězení. Po odpykání trestu by měl být vyhoštěn z Česka na neurčito. Řekla to ve středu mluvčí Krajského soudu v Praze Ludmila Molišová. Rozhodnutí soudu není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Vražda se stala před deseti lety, Haas vinu odmítá.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ se stal v noci z 3. na 4. února 2006, kdy Gruzínec přijel do restaurace v Dolních Břežanech. V zařízení podle obžaloby vyhledal ukrajinského občana, který se bavil ve společnosti přátel v prvním patře objektu.

Oba muži spolu odešli do přízemí, kde přes hodinu hovořili. Když se oběť otočila a chtěla odejít, obžalovaný podle spisu vystřelil z krátké vzdálenosti z pistole a zasáhl muže do hlavy. Muž zemřel po převozu do nemocnice.

Haas s obžalobou nesouhlasí a při výpovědi u soudu tvrdil, že vraždu nespáchal. Česká justice Haase z vraždy obvinila v roce 2008. Kauza pak putovala do Gruzie, kde byl muž zatčen a strávil rok ve vazbě.

V roce 2010 tamější justice jeho stíhání zastavila. „Gruzínské vyšetřovací orgány neshromáždily důkazy, které by mohly dostatečně odůvodnit předložení věci soudu. Věc proto vrátily zpět do České republiky k dalšímu řízení, kde byla možnost získat případné důkazy další,” stojí v rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS).

ÚS na konci loňského srpna zamítl stížnost obžalovaného proti vazbě, ve které je od května 2014. Do vazby putoval poté, co byl zatčen v Bělorusku, které muže vydalo ke stíhání do Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám