Hlavní obsah

Za vyhrožování exekutorovi střelbou přes dveře potvrdil soud podmínku

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze ve čtvrtek potvrdil v odvolacím jednání podmíněný trest Jaroslavu Novákovi, který se podle verdiktu zabarikádoval v bytě a vyhrožoval exekutorským úředníkům, že bude střílet. Původní půlroční trest vězení podmíněně odložený na dva roky uložil loni obvodní soud, podle odvolacího soudu se vina prokázala.

Foto: kub, Novinky

Jaroslav Novák obžalovaný z vyhrožování exekutorovi

Článek

Rozhodnutí je pravomocné, v úvahu připadá pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Novák (66) se hájil zejména tím, že exekuce, kvůli které přišli úředníci vyklidit jeho byt, byla podle něj nezákonná. Co se týče vyhrožování, tvrzení obžaloby odmítal s tím, že se sám musel bránit před napadením.

Podle odvolacího soudu ale ani jednomu neodpovídaly důkazy a Novák vyhrožoval tím, že bude střílet na lidi a pak zabije sám sebe. Ačkoliv nakonec nevystřelil, policie u něj našla zbraň značky Mauser.

Zabarikádoval se v Praze před exekutory a hrozil střelbou, soud muži uložil podmínku

Krimi

Novákovi udělil trest loni Obvodní soud pro Prahu 8 za vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, za což mu hrozilo až pětileté vězení. Novák s rozhodnutím nesouhlasil a podal odvolání, které nyní městský soud zamítl.

Jaroslav Novák obžalovaný z vyhrožování exekutorovi (20. března 2019)Video: Novinky

Konflikt se stal na začátku listopadu 2017 v pražských Kobylisích. Podle obžaloby se Novák zabarikádoval v bytě a na výzvy k otevření reagoval hrozbou, že se bude jakkoliv bránit, přičemž ve hře je i střelba.

Následující vyjednávání s policií bylo marné a na řadu pak přišla zásahová jednotka, která muže vyvedla z bytu v poutech.

Zásahovce jsem otevíral, střelili mě taserem, hájil se muž obžalovaný z vyhrožování exekutorovi

Krimi

Novák odmítá, že by hrozil střelbou, jeho reakce prý byla projevem krajní nouze. Exekuce je podle něj jedním z důsledků jeho dlouholetých sporů, v případu je prý sám poškozený v souvislosti s podnikáním v 90. letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám