Hlavní obsah

Za vraždu matky sekyrou dostal mladík 13 let

Právo, Novinky, ČTK, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě poslal v pátek na 13 let do vězení jednadvacetiletého Marka Homolu z Opavy, který loni v listopadu brutálně zabil matku. Zasadil jí třináct ran sekerou. Žena na místě zemřela.

Článek

Homola podle obžaloby vloni v listopadu v bytě na sídlišti v Kateřinkách třinácti ranami sekerou do hlavy zmasakroval svou matku. Poté ženu zabalil do igelitu a schoval do úložného prostoru postele. V noci mrtvolu hodil do teplovodního kanálu.

Mladík tvrdil, že matku nezabil. Údajně nejprve napadla sekerou ona jeho, pak měl epileptický záchvat a na nic si nepamatuje. Jenže jak podotkl soudce Pavel Suchánek, všechny důkazy nasvědčují zcela jinému průběhu.

Po činu vymaloval

"Obžalovaný si při výslechu pletl rameno, do kterého měla matka udeřit sekerou. Ani lékař nezjistil žádné poranění. Proti epileptickému záchvatu zase svědčí fakt, že by poté nebyl schopen takové manipulace s tělem matky a přitom nic neřekl otci ani sestře. Navíc po činu ještě vymaloval a převlékl se, aby se zbavil stop od krve," vysvětlil soudce.

V rodině panovaly špatné poměry. Na téměř každodenním programu byly konflikty Homoly s rodiči, často se přidával alkohol. Ostatně matka měla v době svého zavraždění v těle přes promile alkoholu. Mladík měl problémy se zákonem. Dříve napadl ženu ze sousedství, tehdy se také vymlouval na epileptický záchvat. Jindy zase kradl doma i v nedaleké restauraci. Příčinou hádky ukončené vraždou se stala úřední obsílka kvůli okradení Homolovy brněnské přítelkyně.

Mrtvolu ještě okradl o peníze

Třináct let soudce zdůvodnil chladnokrevností vraždy. Když ukazoval přes kilogram vážící sekeru, tak dodal, že do matčiny hlavy mladík sekal jako při kácení stromu. Homola vyslechl rozsudek bez emocí.

"Odvolávám se," prohlásil a obhájkyně Zuzana Vejrová doplnila, že stále odmítá vinu a na nic si nepamatuje. Smrti matky však prý lituje. Zcela opačného názoru však byl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

"Matkovraždy se stávají, ale tato byla výjimečná svou brutalitou a absolutní absencí citu. Když se vyšetřovatelé obžalovaného ptali, proč matku při odstranění těla do kanálu ještě okradl o dva tisíce, tak odpověděl, že by peněz byla škoda," řekl státní zástupce, jenž si nechal lhůtu na rozmyšlenou. Také Homolův otec měl jednoznačný názor: "Je to málo, měl dostat trest smrti."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám