Hlavní obsah

Za únik odposlechů do médií je stíhán první policista

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

České úřady zřejmě vůbec poprvé obvinily nějakého policistu z úniku odposlechů do médií. Jde o rok starý případ zveřejnění výpisů telefonních hovorů lobbisty Miroslava Šloufa. Případ šetřila Inspekce ministra vnitra a v říjnu státní zástupce začal stíhat konkrétního policistu z protikorupčního útvaru (ÚOKFK). Právu to v pondělí potvrdila šéfka státních zástupců z Prahy 1 Šárka Pokorná.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Policista byl obviněn kvůli zveřejnění výpisu hovorů Miroslava Šloufa

Článek

Podle úterních informací mluvčí městského státního zastupitelství v Praze nebyl obviněný členem protikorupční policie, ale pracovníkem obvodního ředitelství Praha III. 

„Je tam od konce října 2008 nově zahájeno trestní stíhání pro trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji a nyní probíhá standardní vyšetřování. Obviněnému hrozí až tři roky vězení,“ řekla Pokorná.

Není také jasné, proč vůbec policie výpisy Šloufových hovorů pořizovala. To, s kým si někdejší poradce bývalého premiéra Miloše Zemana volal v posledních třech měsících roku 2007, zveřejnila loni v lednu TV Nova. Mezi Šloufovými kontakty byl mimo jiné šéf sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Josef Pavlík, který si s lobbistou telefonoval od října do poloviny prosince předloňského roku údajně nejméně v 48 případech.

Šlouf ale již dříve popřel, že by se spolu cíleně bavili o nějaké konkrétní kauze. „Už ta skutečnost, že se dají lidé odposlouchávat bez rozhodnutí příslušných orgánů činných v trestním řízení, je zarážející. A každou nápravu v tomto směru proto vítám,“ řekl v pondělí Právu Šlouf.

Viník se nikdy nenašel

Podobné případy úniků odposlechů do médií v minulosti končily spíš tím, že sice bylo zjištěno porušení zákona, ale nikdy nebyl nalezen konkrétní viník. Sama Pokorná měla na starosti případ úniku odposlechů hovorů mezi nynějším premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem a jeho spolupracovníkem Markem Dalíkem z vyšetřování údajného pokusu o korupci bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky.

Také tam stejně jako v kauzách úniků odposlechů podnikatele Františka Mrázka či členů Berdychova gangu do médií byla věc odložena, protože se nepodařilo najít pachatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám