Hlavní obsah

Za tragickou srážkou větroňů u Trutnova byla nepozornost pilotů

Příčinou tragické srážky dvou větroňů loni 13. srpna u Trutnova zřejmě byla nepozornost pilotů. Jednoho z nich mohlo také oslnit slunce. Při srážce zahynul 73letý pilot větroně, který se zřítil na zem. Druhému pilotovi, kterému bylo také 73 let, se s poničeným strojem podařilo přistát. Vyplývá to ze závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Foto: Policie ČR

Trosky větroně, který se zřítil do kukuřičného pole.

Článek

Piloti obou kluzáků byli účastníky 18. ročníku mezinárodního závodu historických kluzáků HOP 2019, který pořádal Aeroklub Hronov na letišti ve Velkém Poříčí na Náchodsku.

Kluzáky se srazily v momentě, kdy pilot jednoho kroužil ve výstupném proudu a pilot druhého kluzáku chtěl nalétnout do uvažovaného výstupného proudu před sebou. K zemi se zřítil a zahynul pilot kluzáku, který již ve stoupavém proudu vzduchu kroužil.

"Příčinou letecké nehody bylo nesprávné rozdělení pozornosti pilotů během letu," konstatovali vyšetřovatelé. Pilot zříceného kluzáku podle nich s velkou pravděpodobností mohl být oslněn sluncem, které mohlo omezit jeho schopnost včas zpozorovat druhý kluzák.

U Trutnova se srazily dva větroně, jeden pilot zahynul

Krimi

Vyšetřovatelé také zjistili, že pilot zříceného větroně neměl v době letu platnou zdravotní prohlídku, a proto "nemohl využívat práva vyplývající z průkazu pilota". Zdravotní stav pilota však podle vyšetřovatelů nebyl příčinou nehody. Stejně tak jím nebylo počasí ani technická závada.

Foto: Policie ČR

Trosky větroně, který se zřítil do pole s kukuřicí.

Pilot, který srážku přežil, při příletu k Trutnovu podle vyšetřovatelů vyhodnotil, že se dva kluzáky na stejné hladině nacházejí v rozdílných stoupavých proudech. "Podle jejich poloh pokračoval v letu a posléze upravil dráhu letu s úmyslem nalétnout uvažovaný stoupavý proud před sebou. V době, kdy zahájil zatáčku, ztratil z dohledu kluzák kroužící v blízkosti vlevo od něj," uvedli. Absence přesnějších údajů o letu kluzáků podle vyšetřovatelů neumožňuje jednoznačně určit, zda nebezpečí střetu pilot později zříceného kluzáku rozpoznal a reagoval ve snaze o vyhnutí se kolizi.

Větroň se zřítil do kukuřičného pole vlevo od výpadovky na Pec pod Sněžkou. Pád letounu obyvatele z okolí neohrozil. Pátrání po zříceném letadle ve vzrostlém kukuřičném poli nebylo snadné. Do pátrací akce se zapojily tři jednotky hasičů. "Pomohli také piloti z dalších větroňů, kteří v pořádku přistáli v okolí nehody, i posádka vrtulníku letecké záchranné služby," uvedli tehdy hasiči.

Reklama

Výběr článků

Načítám