Hlavní obsah

Za smrt oloupeného kamaráda si odsedí deset let

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Senát ostravského krajského soudu poslal v úterý na deset let do vězení třicetiletého Miroslava Papšíka z Havířova, který před rokem fyzicky napadl a oloupil svého kamaráda z dětství Josefa Holbu. Poškozený zemřel o týden později v nemocnici na následky utrpěných zranění.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Soud rozhodl uložit muži trest na dolní hranici trestní sazby, která se v tomto případě pohybuje v rozpětí od deseti do patnácti let. Předsedkyně senátu Jaroslava Miketová to odůvodnila tím, že obžalovaný neměl dosud se zákonem žádné problémy. "Nikdy nebyl trestán a žil spořádaným životem," sdělila Miketová.

Kamaráda nechal bez pomoci

Tragická rozepře se odehrála loni v květnu, kdy spolu přátelé Papšík a Holba popíjeli celou noc v několika havířovských restauracích. Kvůli tomu, že poškozený Papšíkovi nechtěl půjčit peníze, se pohádali. Obžalovaný kamaráda srazil několika údery do obličeje na zem. Oběť dopadla hlavou na betonový obrubník a zůstala ležet.

Soud Papšíkovi dokázal, že poté vytáhl z jeho peněženky bankovní kartu i s kódem napsaným na lístečku. Z nedalekého bankomatu vybral přes tři tisíce korun, což stejně jako další pokusy o výběr potvrdily záznamy příslušných bank.

Rozsudek není pravomocný

Papšík se nejprve k činu doznal, později ale celou výpověď stáhl. "Obžalovaný sám sebe postupně přesvědčil, že je nevinen. Jeho vinu jsme ale dostatečně prokázali," řekl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Zástupce obžalovaného se dnes na místě odvolal. "Je to nejnižší trest, jaký mohl dostat. Můj klient má ale přesto pocit, že se ničeho nedopustil. Je to jeho právo," dodal obhájce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám