Hlavní obsah

Za předražování zakázek dostali exšéfové Zařízení služeb vnitra podmínky

Právo, Radim Vaculík

Někdejší ředitel pražské cizinecké policie a bývalý šéf Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZS MV) Milan Kocík dostal podmínečný trest kvůli několika předraženým zakázkám z doby, kdy šéfoval této příspěvkové organizaci. Podobně byl potrestán i jeho bývalý zástupce Milan Pešek.

Foto: Profimedia.cz

Soud rozhodl bez konání hlavního líčení.

Článek

Podle informací Práva z Obvodního soudu pro Prahu 10 soudce tzv. trestním příkazem, tedy bez konání hlavního líčení, uložil Kocíkovi 21. září za porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti čtyřměsíční podmínku s dvouletou zkušební dobou. Pešek pak dostal nižší podmínečný trest – dva měsíce s ročním odkladem.

Jejich odsouzení sice zatím není pravomocné, ale zřejmě se tak v nejbližších dnech stane. U Kocíka a Peška se s největší pravděpodobností nedá očekávat, že by proti shovívavému verdiktu podali tzv. odpor, což by v praxi znamenalo nařízení procesu. Kocíkovi totiž hrozilo až tříleté vězení a Peškovi šest měsíců, zákaz činnosti anebo peněžitá pokuta.

Také dozorový státní zástupce z Prahy 10 Marek Bodlák včera uvedl, že s rozsudkem souhlasí a odpor v zákonné lhůtě nepodal.

„S tresty jsem v zásadě spokojen, viděl jsem to na podmínku a v zásadě je víceméně jedno, jestli dostanou tři měsíce nebo šest, důležité bylo, že trest padl. Proto nebyl důvod pro podání odporu,“ řekl Právu.

Podle detektivů z protikorupční policie, kteří případ několik měsíců vyšetřovali, se měl Kocík coby nejvyšší manažer Zařízení služeb ministerstva vnitra dopustit předražení celkem čtyř veřejných zakázek o téměř sedm miliónů korun, Peškovi kladli za vinu dvě nadhodnocené zakázky na rekonstrukci rekreačních zařízení o téměř čtyři milióny.

Předražení o milióny

Policisté začali věc vyšetřovat na základě trestního oznámení z loňského září, které podal tehdejší šéf ZS MV Tomáš Homola. Ten vycházel z výsledků forenz-

ního auditu, který v organizaci provedla na přelomu let 2010 a 2011 firma Ernst.

Sám Kocík dva dny nebral telefon, ale už dříve částečně připustil svůj podíl viny na nesrovnalostech uvnitř Zařízení služeb MV.

„Problémy mě provázejí, co jsem odešel, musí se to řešit a doufám, že to nějak zvládneme. Jde o porušení povinnosti při správě cizího majetku, to není žádné rozkrádání. Je pravda, že ředitelem jsem byl a nějakou odpovědnost jsem z této pozice samozřejmě měl,“ řekl Právu letos v dubnu Kocík.

Ten po zveřejnění případu skončil v pozici vedoucího hotelu Vltava u Orlické přehrady patřícímu ZS MV a nyní je podle současného ředitele organizace Jana Wagnera pouze řadovým zaměstnancem.

Šéf ZS MV zatím odmítl Právu sdělit, co s Kocíkem bude dál a zda v organizaci i po odsouzení zůstane.

„Až řízení skončí pravomocně, tak se tím samozřejmě budu zabývat a přistoupím k nějakým opatřením, ale to je teď předčasné,“ podotkl Wagner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám