Hlavní obsah

Za loupež v Německu dostali devět let, teď čelí žalobě za plán přepadení transportu peněz

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na sklonku loňského roku je německý soud poslal na devět let do vězení za brutální přepadení a oloupení seniorů ve Weidenu. Od úterka čelí Martin Janouš s Martinem Hrdličkou u Krajského soudu v Plzni obžalobě z přípravy loupeže. Podle státní zástupkyně společně s dalšími čtyřmi muži plánovali v říjnu a listopadu 2015 ozbrojené přepadení pracovníka bezpečnostní agentury převážející víkendovou tržbu z benzinové čerpací stanice na Chebsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní, kteří se zúčastnili úterního jednáníVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle státní zástupkyně Věry Brázdové se Hrdlička podílel na organizování akce a Janouš měl být vykonavatelem. Z obžaloby vyplývá, že přepadnout strážného s kufrem plným peněz se chystali celkem třikrát, ale pokaždé jim plány zhatila neočekávaná okolnost.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Janouš u soudu v Německu

Poprvé vozidlo bezpečnostní služby zaparkovalo na jiném místě, než lupiči předpokládali. Podruhé zase Janoušovi nešla nastartovat motorka, se kterou měl přijet na pumpu. A při posledním pokusu zase k čerpací stanici nečekaně přijela multikára odklidit čerstvě napadaný sníh.

Potřetí jsem Hrdličkovi už řekl, že končím. Že si peníze půjčím od rodiny a vrátím mu je.
obžalovaný Janouš

Janouš s Hrdličkou k soudu nedorazili, přes své advokáty z německého vězení vzkázali, že souhlasí s jednáním ve své nepřítomnosti.

Dlužil peníze

Hrdlička odmítl k případu na policii vypovídat. Janouš zase tvrdil, že od začátku věděl, že loupež neprovede. „Hrdličkovi jsem dlužil peníze. Když mi řekl, že si je tímto způsobem mohu odpracovat, tak jsem souhlasil jen proto, aby ho uklidnil a splacení dluhu zase na nějakou dobu oddálil,“ citoval předseda senátu Janoušovu výpověď z přípravného řízení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Hrdlička (zleva) u německého soudu

Podle instrukcí od Hrdličky měl pracovníka bezpečnostní služby buď střelit plynovou pistolí nebo praštit teleskopickým obuškem a vytrhnou mu z ruky kufr s penězi. Když mělo k dojít k přepadení, tak si prý vždy něco vymyslel, proč to nešlo. „Potřetí jsem Hrdličkovi už řekl, že končím. Že si peníze půjčím od rodiny a vrátím mu je,“ prohlásil Janouš na policii.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy zbývajících obžalovaných a svědků.

Hrdlička s Janoušem provedli loupežné přepadení v Německu, kde společně ještě s Josefem Michlem vpadli 17. září 2015 do domu 71letého obchodníka s autodíly Geralda Geberta. Během několik hodin trvajícího mučení seniora, jeho manželky a její devadesátileté matky z nich dostali peníze a šperky v přepočtu za 600 tisíc korun. Z domu utekli a policie je dopadla až o několik měsíců později na českém území. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám