Hlavní obsah

Za loupež, při níž zemřel senior, si muž odsedí 12 let

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajský soud v Liberci za loupež s následkem smrti potrestal ve středu 12 lety vězení devětadvacetiletého Lukáše Masaříka. Loni v létě přepadl v Liberci třiaosmdesátiletého muže, kterému ukradl asi deset tisíc korun. Senior na následky zranění o čtvrt roku později zemřel.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obžalovaný Lukáš Masařík před vynesením rozsudku libereckého krajského soudu

Článek

Útočníkovi, kterému hrozil za loupež s následkem smrti až 18letý trest, soud navíc přiznal uhradit škodu 260 tisíc korun pro rodinu zesnulého seniora a 268 tisíc korun zdravotní pojišťovně za náklady léčení.

Rozhodnutí zatím není pravomocné, státní zástupce Radim Kadlček se na místě odvolal, protože navrhoval o dva roky přísnější trest ve věznici se zvýšenou ostrahou a také trval na tom, že Masařík při loupeži udeřil seniora do hlavy. Soud se přiklonil k verzi, že se obžalovaný se seniorem o tašku s penězi přetahovali a starší muž si zranění přivodil při pádu.

Litoval jen sám sebe

„Obžalovaný projevil lítost sám nad sebou. Ne k rodině poškozeného,“ uvedl soudce Lukáš Korpas. „Činu se dopustil zákeřně zezadu,“ dodal soudce další přitěžující okolnost.

Masařík si svou oběť vytipoval vloni 17. července dopoledne na poště na náměstí E. Beneše v Liberci. Obžalovaný viděl staršího muže, který u poštovní přepážky vybírá peníze a dává si je do tašky. Vydal se za ním a po více než hodině sledování ho napadl ve vchodu domu, kde důchodce bydlel.

Při napadení senior utrpěl celou řadu poměrně vážných zranění od fraktury kostí přes otřes mozku, krvácení do nitrolební dutiny a také poranění pánve a páteře. I přes poskytnutou lékařskou péči loni v říjnu napadený muž zemřel na oboustranný zápal plic.

Masařík tvrdí, že seniora neuhodil, pouze mu stáhl tašku, kterou měl přes rameno. „Snažil jsem se mu ji vyháknout,“ řekl už na začátku líčení Masařík, který trpí schizofrenií. Léčí se ale jen ambulantně. Před soudem vypověděl, že peníze potřeboval na splátky dluhů, cigarety a loterijní sázení, kterému propadl. K loupeži se odhodlal, když prohrál na automatech svůj invalidní důchod, který měl z větší části odevzdávat svému otci.

Reklama

Výběr článků

Načítám