Hlavní obsah

Za kopírování učebnic hrozí podnikavcům z Plzně vysoké tresty

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie vyslala varovný signál pro všechny podnikavce, kteří si založili byznys na kopírování školních učebnic a jejich podloudný prodej. V těchto dnech obvinila dva zaměstnance kopírovacího centra v Plzni, kteří ve velkém kšeftovali s namnoženými učebnicemi a dalšími odbornými knihami. Studentům je nabízeli za mnohem nižší cenu, než za jakou jsou k mání originály v obchodech.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Muž a žena ve věku 55 a 24 let jsou trestně stíhaní pro porušování autorského práva. V případě uznání viny jim za to hrozí až pětileté vězení. Proti obvinění si podali stížnost, o které rozhodne státní zástupce,“ řekl Právu krajský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Podle něho obvinění poškodili několik nakladatelů včetně zahraničních, kteří měli řádně zakoupena autorská práva. Pokud by se připojili k trestnímu řízení a soud by jejich nároky uznal, kopírovači by škodu spláceli do konce života.

Hlavně učebnice pro VŠ

Podle zjištění Práva měla podezřelá dvojice v databázi téměř tři stovky titulů. Převážně se jednalo o knihy určené pro vysokoškolskou výuku. Seznamy autorských děl rozdělené podle autorů a na tematické okruhy byly vystaveny přímo v prostorách copycentra.

Jednalo se o právnickou literaturu, skripta pro mediky, ekonomy nebo jazykové učebnice.

Kriminalisté provedli šťáru v kopírovacím centru už před více než půldruhým rokem. Tehdy zabavili veškeré stroje, počítače a další materiál. Vyšetřování trvalo dlouhé měsíce, neboť policie si vyžádala řadu znaleckých posudků a stanoviska samotných autorů publikací.

Systém černých učebnic fungoval tak, že zájemce přišel do copycentra s požadavkem na konkrétní knihu. Druhý den nebo maximálně do dvou dnů ji měl hotovou. Firma, která si účtovala padesátník za jednu stránku, nepotřebovala žádnou reklamu. Mezi studenty se to hned rozkřiklo a zájem byl obrovský. Objednávky se jen hrnuly.

Divil se, že mu klesly tržby

Kriminalisty na stopu podvodníčků přivedl majitel vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk. Tomu totiž rapidně klesly tržby v prodejně, kterou má umístěnou přímo v objektu právnické fakulty v Plzni. Mezi poškozenými je například i nejstarší akademické nakladatelství a vydavatelství na světě – Cambridge University Press

„Policii jsme odkázali na právníky přímo do Cambridge. S pirátskými kopiemi našich publikací se setkáváme poměrně často. Je ale velmi těžké vystopovat, kdo je vyrábí a šíří,“ uvedla zástupkyně nakladatele v České republice Olga Staňková.

Dalším na seznamu poškozených je nakladatelství Argo. „V našem případě jde o příručku sociologie. Jestliže na tom vydělávali a prodávali dál, tak to je při rozsahu pět set stránek docela slušný přivýdělek. Popravdě jsem se domníval, že se jednalo o studenty, kteří si tu knihu nemohli koupit, protože v té době na trhu nebyla prakticky dostupná. Že se jedná o komerční systém, jsem neměl vůbec tušení,“ uvedl ředitel nakladatelství Milan Gelnar.

Zmiňované kopírovací centrum funguje na stejné adrese dál, ale pod jinou hlavičkou. Oba obvinění tam stále pracují. Dokonce jsou uvedení na štítku u dveří jako odpovědní vedoucí. „Nebudeme se k ničemu vyjadřovat,“ odmítli se o případu bavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám