Hlavní obsah

Z krvavé bitky mezi skiny a Romy v Nýrsku vzešlo sedm obviněných

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nýrsko

Sedm obviněných, to je účet za srpnovou krvavou řež mezi radikály a Romy v Nýrsku na Klatovsku. Dvojice opilých skinheadů tam s baseballovými pálkami zaútočila na rodinu Červeňákových.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jeden z aktérů rvačky ukazuje zranění, které mu útočící skin způsobil střepem.

Článek

Byly to ale nakonec holé lebky, které po půlhodinové rvačce utekly s výpraskem. Policie v případu zahájila trestní stíhání až nyní, kdy obdržela posudky soudních znalců, kteří se vyjadřovali k závažnosti zranění aktérů bitky.

„Dva muže jsme obvinili z násilí proti skupině obyvatel s rasovým podtextem a dalších pět pak z výtržnictví,“ řekl Právu šéf klatovské kriminálky Antonín Šmíd. Obviněným radikálům hrozí v případě uznání viny až tři roky vězení, stíhaní Pětice Romů může odejít od soudu maximálně s dvouletou sazbou.

Míra byl úplně bílej, oči v sloup a nehýbal se. Měla jsem strach, že ho zabijou. Začala jsem hystericky řvát.
Anna Červeňáková

V bojiště se tehdy proměnila Tyršova ulice, kde Červeňákovi bydlí. „Děti přiběhly z venku, že je honí skini. Chvilku na to někdo zazvonil. Neteř otevřela okno a z ulice po ní máchnul baseballovou pálkou stokilovej hromotluk s vyholenou hlavou. Rychle okno zabouchla a pak se ozvaly rány na dveře,“ vzpomínal Miroslav Červeňák. Sebral veškerou odvahu a otevřel, aby zjistil, co se děje. 


„Hned mezi dveřmi jsem dostal pěstí. Potom mě chytli a táhli asi padesát metrů. Křičel jsem o pomoc. Už si jen pamatuju, jak jsem ležel na zemi a nemohl dýchat. Uvázali mi kolem krku mikinu a utahovali ji víc a víc. Přestával jsem úplně vnímat,“ vybavoval si dramatické okamžiky 29letý muž. Na pomoc mu přispěchala nejprve jeho matka.

„Jednomu skinovi jsem vytrhla z ruky pálku a toho druhého, co škrtil syna, jsem s ní vzala po hřbetu. Nebylo to ale nic platné. Míra byl úplně bílej, oči v sloup a nehýbal se. Měla jsem strach, že ho zabijou. Začala jsem hystericky řvát,“ líčila další sled událostí Anna Červeňáková.

Do potyčky se pak zapojil i její manžel, kterého vzbudila vnoučata. „Skočil jsem na toho agresivnějšího bijce a vší silou mu zkroutil nohu. To pomohlo a kluka pustil. Řval na nás, že jsme svině černý a že nás přišli zabít,“ uvedl Vojtěch Červeňák. 
To už na místo dorazil další z příbuzných rodiny Červeňáků a poměr sil se začal otáčet. 


„Jakmile jsem procitl, vzal jsem si od mámy pálku a toho útočníka, co mě dusil, praštil několikrát do hlavy,“ pokračoval Miroslav Červeňák. 
Nakonec oba útočníci nakonec utekli. Z města odjeli vozidlem. Cestou ale měli nehodu. Řidič nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do betonové zídky. Jak se později ukázalo, v krvi měl téměř dvě promile alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám