Hlavní obsah

Vzal na spolužáka brokovnici, dostal půl roku vězení

PRAHA

Devatenáctiletý Vojtěch Mach Žižka z Prachatic, obviněný z přípravy vraždy spolužáka, půjde na půl roku do věznění jen za nedovolené ozbrojování, protože si do školy přinesl brokovnici. Rozhodl o tom pražský vrchní soud. Rozsudek je pravomocný. Z vězení půjde domů za tři týdny, protože do trestu se mu započítává i čas strávený ve vazbě.

Článek

Budějovický krajský soud Žižku uznal vinným nejen z nedovoleného ozbrojování, ale taky z přípravy vraždy o čtyři roky staršího spolužáka Miroslava Valentu, ale dostal jen podmínku. [celá zpráva] Do školy si vzal brokovnici. Když ji našli spolužáci, zavolali policii. Podle vrchního soudu Žižka podle něj sice původně chtěl o čtyři roky staršího kamaráda Miroslava Valentu kvůli sporu o dívku zabít, ale rozmyslel si to.

"Jsem šťastný i za něj a jsem moc rád, že za tři týdny jde domů, to je super. Byl to můj kamarád a myslím si, že bychom určitě mohli být ještě kamarádi," řekl  Valenta, který dnešnímu odvolacímu řízení osobně přihlížel a dodal: "Dodnes se tomu divím a doteď nevěřím tomu, že by mě chtěl zastřelit. Myslím si, že mě chtěl jen vystrašit."

Žižka se rozešel s dívkou, s níž pak po uplynutí šesti měsíců začal Valenta chodit. "Můj život před rozchodem byl normální a spořádaný. Pak mě to rozhodilo," přiznal před soudem Žižka, který se za své chování omluvil a jednání litoval: "Opravdu jsem nechtěl nikomu ublížit ani nikoho zabít." Po propuštění ho ještě čeká protialkoholická a protidrogová léčba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám