Hlavní obsah

Vzácné plazy pašoval v oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř 70 hadů, varanů a dalších vzácných plazů se minulý týden pokusil propašovat do České republiky její občan. Celníci ho zadrželi při kontrole na pražském ruzyňském letišti, kam přiletěl z Indonésie. Zvířata v hodnotě 650 000 korun ukrýval v zavazadlech a osobních svršcích.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Celního ředitelství Praha Zdeněk Málek. Zadržený muž podle něj patřil mezi organizátory nelegálního obchodu se zvířaty. Prodával je v západní Evropě. Pašováním zvířat porušil trestní zákon, protože neoprávněně nakládal s chráněnými a volně žijícími živočichy. Právě za to mu hrozí až pětileté vězení.

Zvířata, která u něj celníci nalezli, převzali pracovníci České inspekce životního prostředí. Umístili je v záchranném centru.

Stovku zvířat uvěznil do kufru

S podobným případem se celníci setkali na ruzyňském letišti zatím naposledy letos v lednu, kdy odhalili třiačtyřicetiletého Čecha, který se do Česka snažil propašovat větší množství cizokrajných zvířat. Z Indonésie vezl 22 varanů, 19 krajt a 74 želv. Chráněná zvířata ukrýval v jednom kufru. Úřady mu zvířata zabavily a poslaly je do plzeňské zoo.

Podle celníků obsahovala lednová zásilka velmi vzácné a kriticky ohrožené druhy, jejichž cena se pohybuje kolem 10 000 korun za kus. Celkově hodnota živého kontrabandu převyšovala více než milión korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám