Hlavní obsah

Vraha knihovnice zřejmě čeká detence, nový posudek potvrdil duševní nemoc

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V zabezpečovací detenci zřejmě skončí Vlastislav A., který loni v květnu ubodal 28letou knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku. Krajský soud v Plzni už má k dispozici nový posudek, který podle informací Práva potvrdil, že vrah trpí duševní nemocí a za své jednání nemůže být trestně odpovědný.

Foto: Jan Švábek, Právo

Vlastislav A. (vpravo) před Krajským soudem v Plzni

Článek

O umístění 30letého muže do ústavu s vězeňským režimem rozhodl krajský soud už letos v únoru. Vrchní soud v Praze ale verdikt zrušil kvůli rozdílným závěrům znalců ohledně posouzení duševní nemoci vraha.

Plzeňský soud se tehdy přiklonil ke znaleckému posudku, na jehož základě státní zástupce zastavil mužovo trestní stíhání za vraždu. Podle něj muž trpí paranoidní schizofrenii, v době vraždy byl nepříčetný a nemohl tak rozpoznat nebezpečnost svého jednání.

Jiná znalkyně, která na muže zpracovávala posudek pro rozhodování o jeho dalším nedobrovolném setrvání v psychiatrické léčebně, u něho diagnostikovala smíšenou poruchu osobnosti, což není v pravém smyslu slova duševní choroba. Krajský soud proto nechal zadat „superposudek”, jehož zpracovatelé se nyní přiklonili k závěrům znalců z trestního řízení.

Vraždu podle něj spáchal někdo jiný

Muž ubodal knihovnici 25. května. Policisté ho dopadli zanedlouho po činu na místní ubytovně. K vraždě se Vlastislav A. v zásadě doznal. „Byť tvrdil, že čin spáchala osoba jménem Lucie usídlená v jeho hlavě, je nutné říci, že jej bez jakýchkoli pochybností usvědčují další provedené důkazy,“ uvedl během únorového jednání soudce Martin Kantor

Sám muž policistům po zadržení tvrdil, že má v těle odposlouchávací zařízení. „Chtěl jsem, aby mi ho lékaři z těla vyndali. Nikdo mi nepomohl,“ citoval soudce jeho výpověď z přípravného řízení.

Ředitel léčebny odvolán

Svědci uvedli, že Vlastislav A. bral drogy a často si půjčoval peníze. Jeho stav se opakovaně zhoršoval a zlepšoval. Už dříve několikrát skončil na psychiatrii – naposledy to bylo loni v lednu v dobřanské nemocnici, když vyhrožoval smrtí své psychiatričce, u které se ambulantně léčil.

Z Dobřan byl propuštěn tři měsíce před vraždou s odůvodněním, že chtěl na sebe jen upozornit. Tento postup kritizoval ministr zdravotnictví a ředitele léčebny za to odvolal z funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám