Hlavní obsah

Vondráčková soud prohrála, ale Rejžek už se omluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hudební kritik Jan Rejžek se nemusí Heleně Vondráčkové omlouvat za výrok, že zpěvačka vděčí za svůj polistopadový profesionální návrat kontaktům s mafiány, kteří ji v 70. a 80. letech prosazovali v médiích. Za pravdu mu dal v úterý pražský vrchní soud. Nemá to ale prakticky žádný význam, protože Rejžek se už omluvil.

Článek

Vyjádření o mafiánských kontaktech Vondráčkové zveřejnil Rejžek v roce 2000 v Lidových novinách. První spor u městského soudu Vondráčková prohrála. Odvolala se však a pražský vrchní soud jí dal za pravdu. Rejžek prý použitím termínu mafiáni zasáhl do osobnostních práv žalobkyně.

Verdikt sice následně potvrdil i Nejvyšší soud, ale podle Ústavního soudu ostatní soudy nerespektovaly právo na svobodu projevu. Podstata sporu byla v tom, že Rejžkovo vyjádření bylo podle ústavních soudců jen "hodnotový úsudek". Ten nelze na rozdíl od "tvrzení skutečnosti" hodnotit a ani prokázat. Je to podobný případ, jako když Ester Kočičková prohlásila, že komunisté jsou prasata. Ani takový výrok nelze logicky dokazovat. 

Kdo je populární, musí snést větší míru veřejné kritiky než "obyčejní občané", míní Ústavní soud. Vondráčková verdikt Ústavního soudu odmítla a dala najevo, že se bude soudit u mezinárodního soudu ve Štrasburku. "Je to skutečně neuvěřitelné, že Ústavní soud dává za pravdu novinářským lžím a pomluvám," reagovala popová zpěvačka, jejíž neustálé soudní spory s novináři i policií jsou už známější než její současná tvorba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám