Hlavní obsah

Vodák pod jezem bojoval dvacet minut o život, zachránilo ho lano hasičů

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín
Aktualizováno

Hasiči z Valašského Meziříčí zachraňovali v sobotu odpoledne vodáky na řece Bečvě nedaleko Lešné na Vsetínsku. Na nafukovací kánoi nezvládli průjezd splavem a převrátili se. Oba se podařilo zachránit.

Článek

Dva vodáci sjížděli řeku na nafukovacím člunu. „Nezvládli jeden ze splavů u Juřinky a převrátili se. Jeden z nich stačil včas doplavat na břeh a zachránit se, druhý zůstal v nebezpečné peřeji pod splavem, kde byl uvězněn v nafukovací kánoi Pálava,“ řekl mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Hasiči byli na místě za několik minut. Divoká voda pod rozvodněným splavem byla nebezpečná pro nasazení hasičského člunu s motorem, velitel proto rozhodl použít záchranné lano.

První pokusy o záchranu pomocí házecího lana nevyšly. Muž nedokázal lano zachytit a zbytečné opakování pokusů by jen prodlužovalo čas. Muž ve člunu byl podchlazený a rychle ho opouštěly síly.

„Hasiči se bleskově rozhodli pro druhou variantu, kterou bylo vláčené lano. Na obou březích chytili konce záchranného lana, táhli ho proti proudu, až ho dostali k muži ve člunu,“ doplnil Mitáček.

Muž se zachytil lana byl vytažen, záchranná akce trvala asi dvacet minut. Podchlazený a mokrý vodák byl rychle vysvlečen ze šatů a hasiči mu poskytli své oblečení. Zesláblý byl následně přenesen hasiči po břehu několik set metrů k připravené sanitce. Po ošetření byl odvezen do nemocnice k vyšetření, společně se svým kamarádem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám