Hlavní obsah

Vnitro se nemusí omluvit vrahovi policisty

Právo, ČTK, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bez miliónového odškodnění a omluvy zůstane občan bývalé Jugoslávie Fehim Hanuša, kterého před lety během zatýkání vážně poranilo policejní komando. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský vrchní soud, který zamítl jeho žalobu na ministerstvo vnitra.

Foto: foto NDM Ostrava

Dvojroli Horáce a Frederica v připravované komedii Pozvání na zámek ztvární Aleš Bílík.

Článek

Podstatou sedmiletého sporu byl policejní zásah, který proběhl na základě udání na Hanušu. Žena ohlásila, že ji znásilnil, což se ale nakonec nepotvrdilo. Policisté Hanušu při přestřelce v jeho domě za přítomnosti jeho manželky a synů několikrát zasáhli. Hanuša za těžkou újmu na zdraví požadoval 30 miliónů korun a omluvu. 

Krajský soud v Praze loni v září rozhodl, že se ministerstvo musí omluvit a zaplatit Hanušovi 300 000 korun jako odškodné. Ministerstvo se ale odvolalo. Pražský vrchní soud dnes verdikt nižší instance zrušil a rozhodl sám, neboť podle něj zásah nebyl v rozporu se zákonem o Policii ČR.

Hanušu k dnešnímu jednání přivedla eskorta z věznice, kde si třetím rokem odpykává pětadvacetiletý trest za vraždu policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám