Hlavní obsah

Vejprty převzaly od policie dům, v němž zemřelo osm lidí

Právo, ČTK, koc
Aktualizováno

Policie ukončila vyšetřování na místě požáru v domově pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, při němž zemřelo osm lidí. Zástupci města v úterý objekt prohlédnou společně se statikem. Za přeživšími klienty domova pro zdravotně postižené míří další psychologové. Radnice v úterý zahájila veřejnou sbírku. V nemocnicích zůstávají po požáru čtyři lidé, stav jednoho muže je stále kritický.

BEZ KOMENTÁŘE: Police vyšetřuje příčiny požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Z třiceti při požáru zraněných lidí zůstávají v nemocnicích čtyři, stav jednoho muže je stále kritický. V nemocnicích Krajské zdravotní jsou ještě tři muži. „Pacient, který je na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice v Chomutově napojen na plicní ventilaci, je stále v kritickém stavu. Muž ošetřený s popáleninami, který je naopak v dobrém stavu, zatím na lůžkovém oddělení chirurgického oddělení zůstává," řekl Právu mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký a doplnil, že v mostecké nemocnici je jeden pacient na standardním lůžku interního oddělení.

V městské nemocnici v Kadani je jeden muž, kterého v úterý přeloží z jednotky intenzivní péče na interní oddělení, sdělila Lenka Pešová z vedení nemocnice.

Rozbité stropy, promočená budova. Vejprty čekají na verdikt statika

Krimi

Vyšetřování požáru a zajišťování stop zabralo kriminalistům a hasičským vyšetřovatelům celou neděli i pondělí. „Vyšetřování a ohledání místa skončilo, objekt jsme předali zástupcům města,“ řekla Právu mluvčí krajské policie Alena Bartošová s tím, že konkrétní informace poskytne policie na tiskové konferenci ve čtvrtek. Událost šetří jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Klienti domova, kteří přežili a z nemocnice je zdravotníci propustili, se vrátili do Vejprt. "Teprve teď jim dochází, co se stalo, že přišli o kamarády," řekla starostka Jitka Gavdunová (ODS). "Dneska nastupuje celá četa psychologů, které zařídil Ústecký kraj. Klienti postrádají kamarády, ptají se na ně, opravdu tu pomoc potřebují," uvedla starostka.

Hlásiče požáru povinně? Babiš zvažuje kvůli tragédii ve Vejprtech změnu zákona

Domácí

Hořet začalo v neděli před pátou hodinou ranní ve společenské místnosti, odkud se požár rozšířil do dalších dvou pokojů. Budova je prolitá vodou. V úterý ji prohlédne statik.

Město v úterý zahájilo veřejnou sbírku na rekonstrukci objektu a pomoc klientům domova Kavkaz, kteří přišli při požáru prakticky o všechno. Ústecký kraj chce radnici poslat milion korun a požádal stát o pět milionů pro Vejprty. Úřad práce tento týden vyplácí klientům nebo jejich opatrovníkům okamžitou finanční pomoc v rozsahu 10 000 až 50 000 korun.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Hasičský vůz s vysunutým žebříkem u domova pro mentálně postižené ve Vejprtech

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám