Hlavní obsah

Vápenné mléko z teplárny otrávilo ryby v Bílině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Množství ryb uhynulo v pátek ráno v řece Bílině na Ústecku. Leklé ryby plavaly v několikakilometrové skvrně bílé látky s pěnou na povrchu, která unikla z teplárny v Trmicích.

Foto: Jiří Šmucler

Pohled na Černínský palác v Praze jak ho neznáme

Článek

"Jeli jsme se tam podívat těsně po šesté hodině ranní. Na místě jsme zjistili, že se pravděpodobně jedná o vápenec, který se ale již rozpustil, takže jsme v podstatě neměli proti čemu zasahovat," informoval operační důstojník ústeckých hasičů Pavel Velký.

Hasiči však na místo povolali hygieniky, pracovníky Inspekce životního prostředí a Povodí Ohře. "Odebrali jsme vzorky vody a kalu, který se tam usadil. Vzorky byly odvezeny do laboratoře, která zjistí, co to bylo za látku i to, zda mohla ohrozit místní občany," upřesnila Eliška Stoklasová z Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.

"V současné době je voda již čistá," dodala ještě dopoledne.

Teplárna: únik byl minimální

Vedoucí laboratoře Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem Pavel Šubert později konstatoval, že se skutečně jednalo o uhličitan vápenatý, který způsobil, že Ph v toku prudce stouplo. Nemalou měrou se na úhynu ryb mohly podílet také včerejší vysoké teploty, které zřejmě způsobily pokles kyslíku ve vodě. "O závěrech jsem informoval starostu Trmic, který dál bude jednat přímo s teplárnou," ukončil.

Stanovisto teplárny tlumočil její mluvčí Reda Rahma. "Minimální množství vápenného mléka uniklo ráno trhlinou v potrubí. Pracovníci teplárny ihned havárii podchytili a z toho důvodu nejsou zatím známy žádné negativní dopady na životní prostředí," uvedl.

Zda se do případu bude nějak angažovat policie, se zatím nepodařilo zjistit.

Související témata:

Výběr článků

Načítám