Hlavní obsah

V Tachově hořelo na stejném místě, kde před 43 lety po výbuchu plynu zemřelo 50 lidí

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Přes sto lidí evakuovali ve čtvrtek hasiči z ubytovny na sídlišti Východ v Tachově. Zdravotníci po požáru museli ošetřit šest lidí. Starší obyvatele záchranářské manévry vrátily o 43 let zpátky. Na stejném místě tehdy zahynulo 50 lidí po výbuchu svítiplynu. Co do počtu obětí šlo o největší tragédii v dějinách poválečného Československa. Tehdejší ubytovna se následně zřítila a místo ní byla postavena budova nová.

Foto: Petr Eret, ČTK

Pomníček umístěný poblíž místa výbuchu z roku 1973

Článek

Během čtvrtečního požáru, který v ubytovně vypukl před 13. hodinou, hasiči z budovy evakuovali 110 lidí, některé z nich museli vyvádět v dýchacích maskách s přívodem kyslíku. Záchranáři ošetřili šest lidí, kteří se nadýchali kouře.

Požár v členité budově, která má v nejvyšší části pět nadzemních podlaží, hasiči zlikvidovali asi za hodinu. Pak začali odvětrávat prostory. Hořet začalo v koupelně bytové jednotky ve čtvrtém patře. Příčinou požáru byla podle mluvčí policie Dagmar Jirouškové nedbalost.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči před ubytovnou

„Naštěstí následky čtvrtečního požáru nebyly tak hrozné jako tenkrát,“ řekl tajemník tachovské radnice Zdeněk Uhlík. Přesto některým pamětníkům při pohledu na hustý kouř valící se z objektu ubytovny tuhla krev v žilách.

„Znovu se mi vrátily hrůzostrašné okamžiky, kdy z trosek budovy tahali vojáci mrtvá těla,“ říká 70letá Marta. Na 13. prosinec 1973, kdy se kolem třetí hodiny ráno ozvala obrovská rána a z ubytovny zůstala hromada trosek, už nikdy nezapomene.

Výbuch ubytovny národního podniku Plastimat v Tachově se odehrál ve čtvrtek 13. prosince 1973 asi ve 3.15 hodin ráno. Při neštěstí zahynulo 47 osob. Jiné zdroje však udávají až 50 smrtelně zraněných. Na vyprošťování se podílelo cca 300 příslušníků armády, Pohraniční stráže, Veřejné bezpečnosti a také záchranná četa Uranových dolů. Vyšetřování ukázalo, že výbuch byl způsoben unikem svítiplynu do podzemních prostor budovy.Zdroj: Wikipedie

Reklama

Výběr článků

Načítám