Hlavní obsah

V Roudnici kamióny ničí chodníky, město si udělalo vlastní značku

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roudnice nad Labem

S ojedinělou dopravní značkou se mohou setkat řidiči v Roudnici nad Labem. Město umístilo na začátek Michálkovy ulice zákazovou značku pro nákladní vozidla, doplněnou o symbol upozorňující řidiče na fakt, že řídit se GPS navigací tam není možné. Háček je v tom, že značku v takovém provedení vyhláška nezná.

Foto: Vladimír Dušánek, Novinky

Dopravní značka v Roudnici nad Labem, která ale podle vyhlášky žádnou značkou není.

Článek

Důvod pro umístění značky je prostý. Řidiči nákladních vozidel vjíždějí do ulice, kde nemají co dělat. Dostanou se tam do nejužšího místa a nemohou tam ani zpět. „Projedou tři zákazy vjezdu, neboť nesledují značky, ale jen navigaci. Někteří řidiči mi to sami přiznali,“ řekl Novinkám Michal Havlák z odboru dopravy v Roudnici nad Labem.

Podle něj si místní obyvatelé už několikrát stěžovali a situace se stala neúnosnou. Zablokované těžké vozy pak ničily při manévrech chodníky a další místa v okolí. Havlák současně přiznal, že finální podobu značky, která v této podobě neexistuje, sám ještě neviděl.

„Zajedu se tam podívat, a pokud bude v nepořádku, vyměníme ji," uvedl.

Jedná se zjevně o lidovou tvořivost.
šéf Asociace autoškol Ondřej Horázný<br/>

To, že se značkou není něco v pořádku, potvrzují i odborníci. „Charakterem je to značka informativní provozní, ovšem vyhláška ji nezná. Jedná se zjevně o lidovou tvořivost. Má to nejblíže ke značce IP22 "Změna místní úpravy" uvedl pro Novinky předseda Asociace autoškol Ondřej Horázný.

Přitom záměr značky odhadl téměř správně. „Pokud bych odhadoval úmysl tvůrce, usoudil bych při troše fantazie, že v dané lokalitě o něco dále bude zákaz vjezdu nákladních automobilů, který není dosud zanesen v navigacích. Značka patrně sděluje řidiči nákladního auta, aby neposlouchal navigaci a nejezdil do této ulice,“ doplnil.

Foto: Novinky

Oficiální dopravní značka upozorňující řidiče na odlišnosti v místě proti možným informacím v GPS navigaci.

Že se nejedná o schválenou značku, potvrdilo také Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Je to v rozporu s vyhláškou se vzorovými listy pro svislé dopravní značky a technickými podmínkami ministerstva dopravy,“ řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Pro daný účel přitom již značka existuje, je to již zmíněné označení IP 22. „Došlo k úpravám tak, aby tuto dopravní značku mohly používat i krajské úřady a jednotlivé obce při stanovení dopravního značení,“ řekl Martin Novák z ministerstva dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám