Hlavní obsah

V Plané hoří chátrající zámek, hasiči s ohněm bojují od noci

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Planá
Aktualizováno

Zchátralý zámek v Plané na Tachovsku v noci na sobotu zasáhl rozsáhlý požár. Zhruba půl hodiny před půlnocí začala hořet střecha objektu. Hasiči odhadují, že se zásah protáhne minimálně do sobotního poledne. Příčina požáru zatím není známa.

Požár zámku v PlanéVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Zásah stále probíhá. Došlo k zahoření střešního pláště. Na místě zasahovalo pět jednotek požární ochrany. Požár už máme lokalizovaný, ale ještě musíme dohasit skrytá ohniska, která ve střeše jsou,“ řekl Právu v sobotu ráno řídící důstojník krajských hasičů Pavel Musil.

„Požár zachvátil střechu a podkroví jednoho křídla zámku o rozsahu asi 30 x 15 metrů. Někdy po druhé hodině ráno se hasiči museli stáhnout, protože se pod nimi začaly propadat prohnilé trámy a hasiči mohli provádět hasební zásah pouze z venku a z výškové techniky. V ranních hodinách si velitel zásahu povolal další posilu – speciální hasicí zařízení Cobra z Plzně Košutky – pro zvýšení efektivity hašení,” informovala v sobotu ráno mluvčí hasičů Plzeňského kraje Pavla Jakoubková.

Speciální řezací a hasicí zařízení Cobra dokáže pomocí vodního paprsku proříznout různé materiály a uvnitř pak rozprášit vodní mlhu. Ta zchlazuje prostor požáru a hasí. Hasiči tak nemusejí vstupovat do nebezpečných prostor.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu už během noci.

Vzhledem k tomu, že došlo k propadu stropu v posledním podlaží, hasiči museli do akce nasadit výškovou techniku. „Až objekt kompletně dohasíme, naši vyšetřovatelé a vyšetřovatelé z kriminálky začnou zjišťovat příčinu požáru,“ doplnil Musil.

Prozatím je škoda odhadnuta na 400 tisíc korun. Celková hodnota třípodlažního objektu je odhadována na necelé tři milióny. Zámek v druhé polovině fungoval jako kasárna pohraniční stráže. Od konce devadesátých let je ale opuštěný a postupně chátrá.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Zhruba po druhé hodině ráno se hasiči museli ze střechy stáhnout, protože se pod nimi začaly propadat prohnilé trámy. Dále proto mohli hasit pouze z venku a z výškové techniky.

V objektu údajně nefungovala elektřina, veškeré sítě byly demontovány. Není tak jasné, co za požárem zámku stojí. Spekuluje se o tom, že jej mohli založit bezdomovci. Policie ale takovou verzi zatím nepotvrdila. „Nemáme informace, že by se v objektu během požáru někdo pohyboval, uvidíme, co ukáže další šetření,“ sdělila mluvčí policie Martina Korandová.

Situaci na místě kontrolovala i starostka Plané Martina Němečková. Ta Právu sdělila, že město zámek nikdy nevlastnilo. Stavbu si přeprodávaly různé společnosti. „Momentálně byl zámek v dražbě. Požár se týká zrovna části zámku, kterou před několika měsíci vydražil nový vlastník,“ sdělila Němečková. Ta nocování bezdomovců v objektu označila za spekulaci. „Stavební úřad dělal v místě několikrát zabezpečovací práce. Zajišťovaly se okna, dveře a vstupy, ač je to povinnost vlastníka,“ dodala starostka.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Požár zachvátil střechu a podkroví jednoho křídla zámku o rozsahu asi 30 x 15 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám