Hlavní obsah

V kauze prodeje pražských městských bytů stojí před soudem 28 lidí

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý začal projednávat kauzu kolem prodeje městských bytů v centru Prahy, jež byly podle obžaloby prodány pod cenou. Škoda činí 32 milionů. Obžalováno je 28 lidí - bývalí zastupitelé, jeden radní a několik úředníků. Patří k nim i někdejší starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soud pro Prahu 1 řeší kauzu prodeje 22 městských bytů

Článek

„Momentálně je vedeno trestní stíhání proti 28 osobám, původně bylo vedeno proti 34. Čtyři osoby uzavřely dohodu o vině a trestu. Následně po podání obžaloby dvě osoby přijaly trestní příkaz vydaný soudem,“ sdělil státní zástupce Tomáš Jarolímek.

Trestní příkaz za nedbalost navrhuje peněžité tresty či náhrady škody.

Podle obžaloby zastupitelé s úředníky v letech 2012 až 2015 prodávali městské byty bez znalosti obvyklé ceny, kterou ani nijak nezjišťovali. Škoda měla vzniknout tím, že v některých případech byly byty prodány pod cenou obvyklou.

Soudce z brněnské bytové kauzy čelí žalobě za vstřícnost k médiím. Šlo o veřejné činitele, hájí se

Krimi

„Vzhledem k hodnotě bytů bylo možné očekávat, že nějaký znalecký posudek by si mohli vyhotovit,“ podotkl státní zástupce.

Městskou část prý chránili

Kauza se týká prodeje 22 bytů, škoda se podle obžaloby vyšplhala na 32 milionu korun. Celkem proběhla čtyři výběrová řízení, přičemž ne všichni obžalovaní se účastnili všech.

Obžalovaní sami nebo prostřednictvím svých obhájců vesměs vinu odmítli. „Sedí před vámi přes 30 lidí, včetně poloslepé devadesátileté důchodkyně, chtěli jsme chránit Prahu 1 a její občany. Nebylo naší povinností zjišťovat obvyklou cenu. Motiv celého řízení prodeje bytů bylo to, že z Prahy 1 zmizela komunita,“ prohlásil před soudem bývalý radní pro oblast veřejného pořádku Ivan Solil (ČSSD).

Exstarosta Lomecký se z jednání omluvil. Také jeho advokát za klienta obžalobu odmítl.

Obžalovaní se hájí i tím, že v případu bylo vypracováno celkem pět znaleckých posudků o škodě, z nichž čtyři mají potvrzovat verzi obžalovaných, ale státní zástupce se opírá jen o jeden, který navíc musel být opravovaný.

„Původně byl v posudku proveden nesprávný výpočet. Upozornili jsme znalecký ústav, aby ho upravil,“ připustil Jarolímek s tím, že je na soudu, aby posudky zhodnotil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kauza prodeje pražských městských bytů u soudu

Vedoucí oddělení správy nemovitostí Kateřina Dubská se pak ohradila proti tomu, že by byl prodej málo inzerovaný, na což upozorňovala obžaloba.

„Je povinnost vystavení inzerátů na úřední desce minimálně po dobu 15 dní. Ve všech případech všech čtyř výběrových řízení byla nařízená doba výrazně vyšší,“ uvedla Dubská. Zároveň podotkla, že byty byly inzerovány na serveru reality.praha1.cz či v deníku Metro.

Dubská se ohradila i proti tomu, že je vůbec stíhaná. „Dávala jsem dohromady podkladové materiály. Určitě jsem nenavrhovala cenu, nevyhodnocovala jsem výsledky, to není v mých kompetencích,“ podotkla.

Během úterního odpoledne soud vyslechne obžalované, hlavní líčení je nařízené do středy.

Exstarosta Prahy 1 odmítl, že prodal městský byt hluboko pod cenou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám