Hlavní obsah

V kauze manipulovaných zakázek je obviněna i Česká pošta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V kauze údajných manipulací se stavebními zakázkami byla nově obviněna i Česká pošta jako právnická osoba. Sdělil to v pátek mluvčí pošty Ivo Mravinac. Na rozšíření obvinění upozornil server Česká justice. Policie již na konci ledna po razii v několika objektech pošty obvinila v souvislosti s možnými zmanipulovanými stavebními zakázkami devět lidí včetně bývalých zaměstnanců pošty. Škodu zatím vyčíslila na 250 tisíc korun.

Článek

„Trestní stíhání nemá v tuto chvíli do činnosti státního podniku žádné dopady. Na poštu se tedy vztahuje, stejně jako na fyzické osoby, princip presumpce neviny, až do pravomocného rozhodnutí v dané věci. O obvinění jsme neprodleně informovali zakladatele, tedy ministerstvo vnitra," řekl Mravinac.

V rámci trestního řízení se podle něj podnik bude domáhat náhrady způsobené škody. Poštu bude zastupovat advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák. Právo na poskytování informací si ke kauze vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, které případ dozoruje. Podrobnosti proto neuvedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který případ vyšetřuje, ani zakladatel pošty ministerstvo vnitra.

Stíhání státního podniku dovoleno

Podle mluvčího ministerstva Pavla Nováka však stíhání státního podniku zákon umožňuje. Pokud by byla pošta jako právnická osoba odsouzena, sankcí podle zákona může být škála majetkových trestů jako třeba peněžitý trest nebo propadnutí majetku.

V případu jsou podle dřívějších informací v médiích obviněni dva někdejší manažeři státního podniku Richard Soldán a Jiří Kouba a také referentka Renata Jakubcová, která byla Koubovou podřízenou a měla na starosti veřejné zakázky malého rozsahu.

Právě ty měly být podle státního zástupce manipulovány. Ostatních šest obviněných zastupovalo obchodní společnost. Státní podnik Česká pošta provozuje kolem 3200 poboček a zaměstnává přes 30 tisíc lidí. Roční tržby se pohybují kolem 20 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám