Hlavní obsah

V kauze Kramný retušovali fotku srdce oběti, tvrdí spolek Šalamoun

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pokoutní manipulaci s jednou z fotografií histologických preparátů Moniky a Kláry Kramných, kvůli jejichž vraždě v Egyptě byl odsouzen Petr Kramný na 28 let do vězení, upozorňuje spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun. Zjištění považuje za natolik závažné, že podal i trestní oznámení cestou nejvyššího státního zastupitelství.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Kramný ve čtvrtek u soudu

Článek

Informace překvapila i dozorujícího státního zástupce Víta Legerského, který ovšem nevěří, že by to mohlo znamenat zvrat v kauze.

Legerský, který je skálopevně přesvědčen o vině Kramného, ve středu připustil, že informace o retušování jedné z fotek je pro něj překvapivá, nicméně dodal, že hlavním důkazním materiálem nejsou fotografie, ale vzorky preparátů, kterými se znalci podrobně zabývali, takže nevěří, že by nové zjištění způsobilo v kauze zásadní změnu.

O co vlastně jde? Na spolek Šalamoun se na počátku dubna obrátila Kramného obhájkyně Jana Rejžková, která si nechala vypracovat konzultační stanovisko u experta na počítačovou grafiku.

Řezy myokardu Moniky a Klárky Kramných jsou základním pilířem obžaloby
Václav Peričevič, místopředseda spolku Šalamoun

Stanovisko potvrzuje, že obrázky myokardu Moniky a Klárky nejsou ve skutečnosti rozdílné fotografie, ale že snímek, jenž podle spisu patří Klárce, je ve skutečnosti zvětšeným výřezem ze snímku srdečního svalu Moniky.

To by nebylo nic nového, protože na to upozorňuje i obhajoba Kramného v odvolání.

Šokující situace

Co je ale podle obhájkyně a spolku Šalamoun doslova šokující, je skutečnost, že výřez byl po pitvě dodatečně upravován retuší, aby nebyl rozostřený, a nebylo tak poznat, že jde o zvětšeninu jiné fotky.

„Zřejmě se tak stalo za účelem ztížení odhalení původu obrázku,“ uvedl místopředseda spolku Šalamoun Václav Peričevič.

„Je nutno konstatovat, že histologické řezy myokardu Moniky a Klárky Kramných jsou základním pilířem obžaloby a odsuzujícího rozsudku Petra Kramného, že příčinou smrti je úraz elektrickým proudem. Z tohoto odborného posouzení plyne ta skutečnost, že obrázek a důkaz, který byl u soudu proveden a který má prokazovat, že na srdci Klárky Kramné je tzv. wave syndrom ukazující na účinek elektrického proudu, je zrcadlově otočený, zvětšený a vyretušovaný obrázek řezu srdce Moniky Kramné. Pro úplnost je potřeba konstatovat, že na těle Klárky Kramné nebyla nalezena žádná tzv. proudová stopa,“ dodává Peričevič.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jana Rejžková, obhájkyně Petra Kramného, který je obviněný z vraždy manželky a dcery.

Právě proto se rozhodl podat trestní oznámení. „Pokud připustíme, že v trestní věci, kde byl zatím nepravomocně odsouzen Petr Kramný, dochází k takové manipulaci se stěžejními důkazy, jedná se nepochybně o útok na základní atributy právního státu. Situace není jen vážná, není jen alarmující, ale je naprosto šokující,“ dodává Peričevič.

Obhájkyně Jana Rejžková řekla, že na to, že jsou obě fotky podobné, upozorňovala už u soudu, ale nikdo ji neposlouchal.

Legerský: Je to zarážející

Státní zástupce Vít Legerský ovšem tvrdí, že tato skutečnost by neměla přinést změnu důkazní situace.

„Údaj o retušování je pro mě nová informace, zcela zarážející. K tomu se nejsem schopen vyjádřit,“ řekl s tím, že ale neexistuje žádný důvod pro to, aby znalci manipulovali s fotografiemi mikroskopických náhledů na histologické preparáty vzorků orgánů a takto „dětinsky“ upravené fotografie zakládali do trestního spisu.

Související téma:

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

„Primárním důkazem jsou samotné histologické preparáty, nikoliv jejich fotky, které měli k dispozici znalci obhajoby i znalecký ústav. Záměna samotných histologických preparátů přitom byla vyloučena, věnoval se tomu i ústavní znalecký posudek. Nepochybně se detailněji touto problematikou bude zabývat odvolací soud,“ uzavřel státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám