Hlavní obsah

V kauze hejtmana Půty se odposlechy musí brát jako důkaz

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajský soud v Liberci bude muset v korupční kauze spojené s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (SLK) brát odposlechy jako důkaz. Rozhodl o tom pražský vrchní soud a celý případ vrátil zpět do Liberce.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Článek

Zdejší soud v létě loňského roku všech 12 obžalovaných včetně hejtmana Půty zprostil obžaloby.

Zásadním způsobem k tomu přispělo právě to, že policejní odposlechy, na nichž byla postavena obžaloba, označil soud za nepoužitelné.

Byly pořízeny zcela v mezích zákona

Soudce Petr Neumann o tom tehdy rozhodl až v samém závěru procesu poté, co všechny zajištěné odposlechy telefonů a kanceláří nechal v soudní síni přehrát. Teprve poté je odmítl s tím, že pro jejich nařízení nebyly konkrétní skutkové důvody.

Žalobkyně popírá, že by vynášela informace

Krimi

Teď už liberecký soud bude muset vzít odposlechy v potaz. „Odposlechy jsou získány na základě naprosto zákonného postupu, a proto jsou ve věci plně použitelnými,“ stojí v aktuálním rozhodnutí vrchního soudu.

Hejtman Půta byl obžalován z přijímání úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Už dříve se vyjádřil, že mu uznání odposlechů coby důkazu nevadí. „Sami jsme je navrhovali, ale soud je odmítl,“ uvedl Půta.

Reklama

Výběr článků

Načítám