Hlavní obsah

V cizinecké policii v Chebu začal hromadný úprk do civilu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Personální zemětřesení zažívá oddělení cizinecké policie v Chebu. Tamní zaměstnanci začali hromadně prchat do civilu. Více než polovina z nich včetně vedoucího oddělení Ladislava Šperla podalo v průběhu minulého a tohoto týdne žádost o uvolnění ze služebního poměru.

Foto: Ivana Borovková

Děti se seznámily s fungováním recyklace v praxi.

Článek

Z jedenácti policistů chce šest odejít. Jejich výpovědi přišly v době, kdy probíhají na referátech cizinecké policie v celé republice rozsáhlé kontroly v souvislosti s korupční aférou na karlovarském pracovišti, odkud putovali do vazby dva policisté pro podezření z nezákonných praktik při povolování pobytu cizinců.

Sám Šperl připustil, že termín podání žádostí do civilu nezvolil příliš šťastně. "Může to svádět k různým dohadům. Já ale mám svědomí čisté, z ničeho neutíkám. Jsem prostě unavený a opotřebovaný. Dělám tuhle práci už třicet let. Můj odchod souvisí také s určitou nejistotou policistů s odkladem nového zákona o služebním poměru. Navíc mám i zdravotní problémy. Je to jedno s druhým," prohlásil policejní důstojník, který do šéfovského křesla usedl před čtrnácti lety.

Jak dodal, až na jednu výjimku o výpovědích ostatních podřízených prý nevěděl. "Já jsem si žádost podal společně se stejně služebně starým kolegou minulý pátek. Ostatní s tím přišli v pondělí. To bylo naprosto nezávisle na nás. Samotného mě to překvapilo Tohle jsem nemohl předvídat, že ti mladí to vzdají. První moje reakce byla - no tě bůh, co si teď budou lidi myslet," uvedl dále Šperl.

Pokud policista odejde po nejméně 10 letech služby na vlastní žádost, má nárok na odchodné a výsluhu. Ani v případě jeho dodatečného obvinění, například z korupce, o tyto výhody zatím nepřijde. To řeší až nový zákon, který má vstoupit v platnost v lednu příštího roku.

Za všechny by ruku do ohně nedal

Přiznal však, že za své podřízené by ruku do ohně nedal. "Člověk může být přesvědčen o tom, že je všechno v pořádku, ale život je někdy zamotanej a po zkušenostech z Karlových Varů nemohu nic vyloučit. Jestli se tady objeví nějaký průšvih, tak jsem pro, aby se to řešilo podle hesla padni komu padni," dodal.

Právě oddělení cizinecké policie v Chebu čeká nyní rozsáhlá kontrola agendy kolem povolování pobytů cizinců. "Nárůst práce je enormní, přetížení značné a pod tlakem dochází k chybám, které se pak při kontrole mohou spojovat s čímkoliv," vysvětlil Šperl.

Rozhodne až prověrka

Hromadná výpověď chebských policistů zasáhla ředitelství pohraniční a cizinecké policie jako blesk s čistého nebe. "Nic takového jsem nepředpokládal. Jde o osmapadesát procent obsazení celého oddělení a to je citelný zásah do jeho chodu. Musím však akceptovat jejich rozhodnutí a zajistit adekvátní náhradu. Bude to o to složitější, že práce v této policejní složce vyžaduje určitý okruh specializace," reagoval první muž západočeské cizinecké a pohraniční policie Helmut Immig.

Na otázku, jak si hromadný odchod policistů v Chebu vysvětluje, řekl, že jeho názor by byl pouhou spekulací. "Zatím je příliš brzy na nějaký závěr. Uvidíme, jak například dopadne kontrolní prověrka na chebském pracovišti," uzavřel Immig.

Zda může nečekaný odchod policistů signalizovat podobnou situaci, která vyšla najevo v Karlových Varech, nechtěl vyšetřující státní zástupce Libor Řeřicha. příliš komentovat. "Nechci se pouštět do spekulací. Rozhodně ale tato skutečnost nijak neovlivní už předem nastavený záběr objasňovaní," sdělil Řeřicha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám