Hlavní obsah

V Českém Švýcarsku hořely historické chaty

Právo, Novinky, ok, ape
Děčín
Aktualizováno

Šestnáct jednotek hasičů likvidovalo od ranních hodin požár historických chat v Českém Švýcarsku. Povolán byl i vrtulník. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu.

Hasiči bojují s požárem v Českém Švýcarsku Video: čtenář Novinek

 
Článek

Chaty Na Tokáni u Rynartic začaly hořet před sedmou hodinou ráno. Požár zpozorovali revírníci parku. Plameny zasáhly dvě chaty.

„Počet zasahujících jednotek u požáru v Rynarticích byl zvýšen na 16. Požár budov je prakticky zlikvidovaný, moc z nich nezbylo. Hasí se teď lesní porost, protože požár se rozlezl nahoru do skal a zdolávání je poměrně obtížné. Na místo byl povolán vrtulník s hasicím vakem,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

V Českém Švýcarsku shořely historické chaty.Video: Václav Sojka, NP České Švýcarsko

Chaty v oblasti zvané Na Tokáni vyhořely zcela do základů. „Požár ohlásil ráno náš revírník, který cestou do práce viděl dým. Hledal původně lesní požár a zjistil, že hoří tyto dvě chaty,“ řekl Právu mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Podle ředitele národního parku Pavla Bendy nemá zřejmě požár souvislost s počasím, okolní lesy nejsou poškozeny. Podle něj je příčinou technická závada nebo žhářství, uvedl v České televizi.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Požár historických chat Na Tokáni.

Příčiny požáru a výše škody zatím nejsou známy. Sruby v alpském stylu pocházejí ze 30. let 20. století a jsou zapsanou kulturní památkou. „Finální podoba je z této doby, patří soukromému majiteli,“ doplnil Salov. V chatách Na Tokáni byly restaurace, byly oblíbeným místem výletníků v lesích Českého Švýcarska.

Chaty leží na odlehlém místě, běžně není možné se tam dostat autem, byly ovšem obvykle velmi turisticky vytížené. Bylo možné se tam ubytovat, fungovala restaurace i půjčovna sportovních potřeb. V současné situaci ovšem služby v provozu nebyly.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Požár historických chat Na Tokáni.

Foto: Josef Brei, Mapy.cz

Chaty Na Tokáni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám