Hlavní obsah

V Brně hořel hospic, hasiči vynášeli 25 seniorů

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětadvacet seniorů, většinou zcela či částečně imobilních, evakuovali hasiči při středečním požáru Domova svaté Anežky v Brně, patřícímu charitě. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky byl zásah náročný, seniorům nasazovali speciální kukly proti zplodinám. Celkem 12 lidí skončilo v nemocnici, řekla mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Foto: HZS Jihomoravského kraje, ČTK

Hasiči v Brně kvůli požáru evakuovali charitní Domov svaté Anežky, ve kterém bydlelo 25 seniorů.

Článek

„Hořet začalo nad ránem v bytě ženy pokročilého věku, která nevyužívá služby našeho domova s pečovatelskou službou. Když jsme dům získali do nájmu, podědili jsme několik takových nájemníků. Příčinu ohně zatím neznáme,“ řekla Právu mluvčí Diecézní charity Brno Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Hasiči pro evakuované zajistili autobus dopravního podniku.

Podle Kosinové inkriminovaný byt ve vyšším patře zcela vyhořel, poškozen ohněm je i byt o patro výš a hasičská voda zaplavila byty v nižších podlažích.

Podle mluvčí záchranářů nebyl nikdo v ohrožení života. "Převezli jsme 12 lidí do nemocnice. Nadýchali se kouře. Jedna pacientka měla respirační potíže, ale neměla popáleniny," dodala Kropáčková.

Zavolali i psychology

Hasiči odhadují škodu na jeden milión korun. „Mohla být vyšší, naštěstí naše služba zavolala hasiče ve stádiu, kdy začínalo hořet,“ uvedla Kosinová. Evakuace, jak zdůraznila, proběhla vysoce profesionálně, bez paniky.

„Pro seniory je každá manipulace nepříjemná, hasiči i záchranáři však zvládli vše bravurně,“ řekla.

Zhruba polovina lidí se bude moci vrátit zpět do svých bytů, část zůstane v nemocnici, zbytek charita ubytuje ve svém hospici v Rajhradě na Brněnsku. Evakuovaným charita zajistila rovněž psychology a sociální pracovníky, aby utlumili nepříjemný zážitek seniorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám