Hlavní obsah

Úřad nekonal, tvrdí italský otec ubodaného chlapce z Mostu

Otec tříletého chlapce, jenž přišel minulou sobotu o život během konfliktu dvou mužů v Mostě, obvinil v médiích so­ciální pracovníky mosteckého magistrátu z nečinnosti. Údajně je opakovaně upozorňoval, že chlapcova matka fetuje a o syna se nestará. Domnívá se, že kdyby měl syna ve své péči, k neštěstí by nemuselo dojít.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jeden ze vzkazů na pietním místě, kde v sobotu zemřel tříletý chlapec

Článek

Tragickou událostí vyvrcholil spor mezi dvěma partnery matky chlapce. Ta podle dostupných informací trávila část roku s otcem jejich společného syna Franceskem M. v Itálii. Když pobývala v Mostě, byl jejím partnerem narkoman Michal P.

Ital nyní tvrdí, že se chtěl o syna starat sám. Orgán sociálně-právní ochrany dětí ale podle něj na jeho apel, že matka chlapce je na pervitinu a dostatečně o něj nepečuje, neslyšel.

Vše se prošetřuje

Vedoucí odboru sociální péče mosteckého magistrátu Alexandra Hynešová Právu řekla, že se ke konkrétnímu případu nemůže vyjadřovat.

„Obecně platí, že každý podnět, který je podán na orgán sociálně-právní ochrany dítěte, řádně prošetřujeme a si­tuací se důsledně zabýváme,“ zdůraznila Hynešová.

Uvalení vazby na obviněného útočníka z MostuVideo: Karel Otcovský, Právo

Francesco M. měl podle zjištění MFDnes přijet v sobotu do Mostu za svým synem. S jeho matkou se měl pohádat. Když mu syna předala, vydal se s ním na dětské hřiště.

V tom přiběhl zfetovaný Michal P. Muži na sebe začali křičet, chlapec se ze strachu rozplakal, a tak ho otec vzal na ruku. V tu chvíli útočník vytasil nůž a bodl. Místo soka však zasáhl chlapce do krku, ten přes snahu záchranářů na místě zemřel.

Agresora záhy poté dopadl policista v civilu. Jedenatřicetiletý Michal P. byl později obviněn z trestných činů pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování.

Mostecký soud ho v úterý poslal do vazby, během zasedání projevil podle svého advokáta lítost nad tím, čeho se dopustil.

Probíhá vyšetřování případu, během kterého nemůžeme poskytovat další bližší informace
mluvčí policie

Na místě byl zadržen i šestačtyřicetiletý otec chlapce a později byl obviněn z výtržnictví a nebezpečného vyhrožování. Policie odmítla včera komentovat, co kriminalisty k jeho obvinění vedlo.

„Nepřísluší se mi vyjadřovat k tomu, z jakých důvodů byl kdo a za co obviněn. Probíhá vyšetřování případu, během něhož nemůžeme poskytovat další bližší informace,“ řekl Právu policejní mluvčí Kamil Marek.

Špatná bezpečnostní situace ve městě

Vraždou chlapce vyvrcholila podle místních dlouhodobě ne­utěšená bezpečnostní situace ve městě. „Je to hrůza, co se tady děje,“ řekla Právu mladá žena, když procházela kolem pietního místa, které vzniklo na místě tragédie u základní školy uprostřed panelového sídliště, které z velké části obývají problémoví nájemníci.

Lokalit, kterým se místní raději vyhýbají, je v Mostě více. Obtěžují je skupinky venku vysedávajících Romů nebo drogově závislých lidí.

Město se podle manažerky prevence kriminality Veroniky Loucké snaží situaci řešit. Zejména v letních měsících, kdy se problémoví občané shlukují před svými domy nebo v parcích, posiluje v sociálně vyloučených lokalitách a na sídlištích hlídky městské policie a asistentů prevence kriminality.

„Dohlížejí na dodržování pořádku a obecně závazných vyhlášek, zejména zákazu popíjení alkoholu na vybraných místech nebo na znečišťování prostranství,“ vyjmenovala Loucká některé z kompetencí pěších hlídek, které na léto doplňují moto- a cyklohlídky. Opatření je podle ní zaměřeno na zvýšení pocitu bezpečí obyvatel města.

Muži, který v Mostě zabil malého chlapce, hrozí 18 let vězení

Krimi

Soud uvalil vazbu na útočníka z Mostu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám