Hlavní obsah

Uprchlý Pitr byl odsouzen na šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr byl v pátek odsouzen na šest let vězení za obchody s akciemi firmy Setuza a Milo Surovárny v roce 2000. Zatím nepravomocný verdikt vynesl pražský městský soud.

Článek

Dvouletý trest se zkušební dobou na dva roky dostal v této kauze i Michal Zouhar. Podle obžaloby, které dal soudce za pravdu, vyvedl akcie Pitr ze společnosti Agrocredit, a způsobili tím této firmě škodu přes 700 miliónů korun. Zouhar mu u toho pomáhal.

Pitra a Zouhar v roce 2000 uzavřeli smlouvy o prodeji akcií Setuzy a Milo Surovárny, které v té době patřily společnosti Agrocredit. Koupit je měla firma Invest Oil Bohemia (IOB). Pitr smlouvu podepisoval za Agrocredit, Zouhar za IOB. Postupně se odsouval termín splatnosti.

Zouhar byl posléze zvolen do vedení firmy, která Agrocredit vlastnila (Českomoravská finanční leasingová) a akcie této společnosti měly ručit v případě, že by Agrocredit za akcie Setuzy a Mila nezaplatil. Tyto akcie také IOB nakonec dostal, měly ale hodnotu pouze 1,2 miliónu korun, ačkoliv původní transakce byla ve výši 750 miliónů.

Pitr je už několik let na útěku, skrývá se v zahraničí. Je na něj vydán mezinárodní zatykač. Uprchl poté, co byl v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám