Hlavní obsah

Ze stáje u Roudnice ukradli anglického plnokrevníka za 400 tisíc. Patří Kadyrovovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roudnice nad Labem
Aktualizováno

Policie vyšetřuje krádež koně ze stáje na Litoměřicku, odkud zmizel šestnáctiletý anglický plnokrevník v hodnotě 400 tisíc korun. Podle serveru Jezdci.cz patří kůň Zazou čečenskému vůdci Kadyrovovi a má být součástí majetku, který mu Česko zmrazilo v rámci mezinárodních sankcí.

Foto: Aktu.cz

Areál Darhorse v Krabčicích u Roudnice nad Labem

Článek

O případu v úterý informovala policie na Twitteru s tím, že ke krádeži mělo dojít minulý týden někdy mezi pátkem a sobotou, nejspíš v noci.

„Neznámý pachatel měl odcizit koně plemene anglický plnokrevník ze stáje v Krabčicích, kdy v prostorách pro ustájení koní odstranil z posuvných dveří jisticí řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl,“ uvedla policie.

Foto: Policie ČR

Ukradený šestnáctiletý kůň Zazou

Šestnáctiletý hnědák má podle kriminalistů na čele znak ve tvaru nepravidelné hvězdy bílé barvy a část pravé zadní nohy pod spěnkovým kloubem je rovněž bílá.

„Hodnota chovného zvířete je vyčíslena bezmála na 400 tisíc korun,“ zmínila policie.

Foto: Aktu.cz

Areál Darhorse v Krabčicích u Roudnice nad Labem

Policisté rovněž žádají veřejnost o spolupráci. „Pokud můžete poskytnout jakékoliv informace, volejte na linku 158 nebo se dostavte na nejbližší policejní služebnu,“ uvedla mluvčí policie Pavla Kofrová.

Podle serveru Jezdci.cz je kůň Zazou spolu s dalšími koňmi součástí majetku, který Česko na základě mezinárodních sankcí zmrazilo čečenskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi.

Kadyrovova stáj byla od roku 2012 registrována u organizace Jockey Club Česká republika, zmínila ČTK. Po ruském vpádu na Krym a vstupu sankcí EU v platnost v roce 2014 české ministerstvo financí omezilo peněžní toky stáje.

Mladá fronta Dnes loni upozornila, že Kadyrovovi patřila právě stáj Darhorse z Krabčic. Čečenský vůdce je jedním z nejmocnějších lidí v Rusku a má blízké vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ramzan Kadyrov

Server Jezdci.cz uvedl, že hřebce koupil Kadyrov v roce 2012. Celkem absolvoval 36 dostihů, devětkrát zvítězil a získal tak přes 1,2 milionu eur (v přepočtu přes 28 milionů korun). Kvůli uvalení sankcí ale Kadyrov nemohl s koněm nijak nakládat.

Foto: Aktu.cz

Areál Darhorse v Krabčicích u Roudnice nad Labem

Loni v lednu, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, se dvojice rusky hovořících mužů pokusila koně z hřebčína odvézt. Upozornil na to Radiožurnál. Majitel stáje Rostislav Kopecký ale odmítl koně vydat.

„Argumentovali, že je povezou do Polska a že v rámci Evropské unie mohou se zmrazeným majetkem pohybovat,“ řekl Kopecký Radiožurnálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám