Hlavní obsah

Uklízečka vysoudila na nemocnici sto tisíc

– OSTRAVA

Odškodné 100 000 korun musí podle úterního verdiktu Krajského soudu v Ostravě vyplatit ostravská fakultní nemocnice 36leté bývalé uklizečce. Žena se před dvěma lety píchla o jehlu, která pocházela od pacienta pozitivního na HIV. Nakonec se ukázalo, že se nenakazila.

Foto: Dana Ehlová

Ženský pěvecký sbor Vlasta před benefičním vystoupením pro varhany v Husově sboru v Dobrušce. Tradiční vánoční koncert se zde uskuteční 20. prosince.

Článek

Celý rok trvalo, než lékaři vyloučili, že se uklizečka nebezpečným virem skutečně nenakazila.  "To období jsem prožívala velice těžce, už jen kvůli svým dvěma dětem. Je to horší než rakovina, protože se vás všichni štítí a říkají si - kdo ví, kde se nakazila. Velmi to poznamenalo můj rodinný život. Dnes se mi kvůli všemu, co jsme prožili, rozpadá manželství," posteskla si žena.

O infikovanou jehlu se uklízečka píchla 14. září 2002. "Okamžitě jsem si vymačkala krev z rány a nahlásila jsem pracovní úraz. Lékařka, která mne ošetřila, zjistila podle velkosti, tvaru a barvy jehly, že během noční směny byla tato injekce podaná pouze jedinému pacientovi. Byl to Vietnamec, pozitivní na HIV a navíc měl tuberkulózu," řekla Právu poškozená. 

Nemocnice už používá bezpečnější obaly

Soudkyně ve svém verdiktu konstatovala, že nemocnice se náležitě nepostarala o bezpečí zaměstnanců. Aby se předešlo podobným nehodám, v nemocnici teď používají pro kontaminovaný odpad pevnější obaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám