Hlavní obsah

Učitelku napadla a ředitelce sprostě nadávala. Matka žáka musí odpracovat 260 hodin prospěšných prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Dvě stě šedesát hodin obecně prospěšných prací musí odpracovat sedmatřicetiletá žena z Náchoda. Ve středu ji zdejší okresní soud potrestal za výtržnictví a ublížení na zdraví. Loni v listopadu napadla ve škole přímo před zraky dětí z prvního stupně učitelku svého syna.

Žena ve škole napadla učitelku svého syna, soud jí uložil prospěšné práceVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

Útočnice byla za útok potrestána už před Vánoci ve zkráceném řízení. Současně jako nemajetkovou újmu a náhradu škody měla zaplatit 57 576 korun. Žena s tím však nesouhlasila, podala odpor, a proto bylo nařízeno hlavní líčení. I podle středečního rozhodnutí soudu ale musí peníze poškozené ženě vyplatit.

Proti trestu se hned v soudní síni odvolala, státní zástupce se vzdal práva odvolání.

K incidentu, po němž napadená učitelka skončila na osmnáct dní v pracovní neschopnosti, došlo loni v říjnu na Základní škole T. G. Masaryka v Náchodě poté, co si doma malý školák stěžoval, že na něj učitelka hodila míč. Učitelka ho prý měla necitlivě trefit do místa na těle, s nímž se už několik let léčí, a hrozí mu dokonce operace.

Matka se vypravila do školy a v jejím vestibulu zezadu pedagožku napadla. To, že k ženě přistoupila zezadu, dokládá i videozáznam, který byl v soudní síni promítán. Chytila ji za culík, vytrhla jí chomáč vlasů a poranila krční páteř. To vše se událo před zraky asi dvaceti prvňáčků, kteří hned začali brečet, a dalších učitelů.

Vulgarita střídala vulgaritu

Poté, když byla dovedena před ředitelnu, pokračoval slovní útok i na ředitelku školy. Mimo jiné na ni křičela: „Kdo ty tady seš? Ty ku**, ty p**.“ Což byl jen začátek hrubých vulgarismů a výhrůžek, kterými ji počastovala.

Paní učitelce i ředitelce se omlouvám. Nebývá zvykem, že se takto chovám. Ta událost mě mrzí
obžalovaná žena

Obžalovaná se do školy vypravila i přesto, že měla s učitelkou domluvenou schůzku, na níž chtěly incident probrat.

„Přesto nečekala na tu schůzku a vyrazila do školy a vykonala, co je předmětem tohoto řízení. Mohu chápat míru rozčilení a snahu bránit své dítě, ale nechápu ten způsob provedení, který byl veřejný, provázen vulgarismy a před dětmi, dokonce prvňáčky, kteří museli vidět tu vyhrocenou emotivní situaci,“ uvedl okresní státní zástupce Vladimír Štěpánek.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Budova školy, v níž k incidentu došlo

Podle lékařských závěrů utrpěla učitelka mimo jiné posttraumatický blok krční páteře. U soudu navíc zaznělo, že poškozená má dodnes psychické problémy. Špatně spí, špatně se soustředí, což jí činí problémy při studiu.

„Ztratila jistotu, s níž chodila do školy, když slyší křik, tak se rozpláče. Bojí se chodit ven a i při běžných nákupech se neustále otáčí. Má strach, jak bude reagovat ona i děti v její další pedagogické praxi,“ uvedla zmocněnkyně poškozené s tím, že je vše o to závažnější, že k napadení došlo u začínajícího, ještě se vzdělávajícího pedagoga. Dokonce měla pochybnosti, zda má v práci pedagoga pokračovat.

Matka se omluvila

„Chtěla bych k celé té události říct, že mě to mrzí. Paní učitelce i ředitelce se omlouvám. Nebývá zvykem, že se takto chovám. Ta událost mě mrzí,“ uvedla u soudu obžalovaná, která hned na začátku hlavního líčení přiznala svou vinu.

„Je pravdou, že incident není nic, co bychom mohli tolerovat. Obviněná sama prohlásila vinu, poškozené se omluvila,“ dodal obhájce David Zdeněk.

Jak již dříve uvedla ředitelka školy Radka Lokvencová, škola poté zpřísnila kontrolu lidí, kteří vstupují do budovy. „Ráno u dveří stojí pan školník a paní vrátná a rodiče do školy opravdu nevstupují,“ popsala pro Českou televizi Lokvencová.

V Náchodě se s tím nemazlili a poplatky za odpad hned zdvojnásobili. Devět stovek zaplatí i kojenec

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám