Hlavní obsah

Ubil spolubydlícího vodítkem a nunčaky, soud mu potvrdil 10 let

Novinky, ČTK, Petr Nový

Vodítkem na psa s kovovou karabinou a nunčaky ubil Petr Ježek z Prahy svého spolubydlícího. Nejvyšší soud mu v pátek definitivně potvrdil desetiletý trest vězení, když odmítl dovolání, v němž Ježek popíral úmyslné zavinění činu.

Článek

Ježek prý chtěl na zemřelého jen výchovně působit. Nejvyšší soud tomu neuvěřil a dovolání v neveřejném jednání označil za zjevně neopodstatněné. Podle soudu Ježek zaútočil na svou oběť hned několika způsoby - kopanci, pěstmi, nunčaky a vodítkem. Intenzita úderů byla přitom velmi silná.

"Obviněný navíc věděl, že má nad poškozeným značnou fyzickou převahu. Z toho jednoznačně plynul závěr, že obviněný musel být přinejmenším srozuměn s tím, že takovým útokem může poškozenému způsobit těžkou újmu na zdraví," stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Robertem Fremrem.

Ježek svému o deset let staršímu spolubydlícímu původně pomohl v těžké životní situaci. Nabídl mu bydlení poté, co se jeho kamarád po rozchodu s manželkou ocitl na ulici. Soužití obou mužů v bytě v Praze 10 ale začaly brzo provázet hádky.

Ježkovi vadilo, že ačkoliv svého známého živil, pral mu oblečení a platil za něj útratu v restauracích, kamarád nebyl schopen dodržovat pravidla, která Ježek pro chod domácnosti stanovil. Měl prý například problémy s hygienou.

Koncem loňského dubna vyústila jedna ze slovních roztržek mužů ve fyzické napadení spolubydlícího. Ten se po potyčce pokálel, ale odmítal se jít umýt. Ježka to rozčílilo, vzal nunčaky a začal jimi spolubydlícímu kroužit kolem hlavy. Pravděpodobně ho jimi několikrát zasáhl. Navíc ho kopal a zbil ho vodítkem. Na noc pak odešel ke své známé a vrátil se až druhý den odpoledne, kdy našel spolubydlícího mrtvého v tratolišti krve.

Podle své výpovědi se Ježek nejprve domníval, že kamarád "dělá mrtvého lišáka". Znalci ale později zjistili, že zmlácený muž podlehl mnohačetným poraněním, přičemž bezprostřední příčinou smrti bylo krvácení do mozku. Zabitá muž byl trpasličího vzrůstu, měřil 133 centimetrů. Osmatřicetiletý Ježek je závislý na alkoholu. Čin spáchal opilý a v afektu, což prý ale neovlivnilo jeho ovládací ani rozpoznávací schopnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám