Hlavní obsah

Trojice z Plzeňska tiskla diplomy, peníze i covid certifikáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bankovky i maturitní vysvědčení, vysokoškolské diplomy nebo covidové certifikáty. To bylo portfolio trojice padělatelů z Plzeňska. Teď spadla klec. Muži ve věku 26, 37 a 43 let čelí trestnímu stíhání kvůli padělání a pozměnění veřejné listiny. Prostřednímu z nich, který se navíc specializoval také na bankovky, hrozí až osm let za mřížemi.

Foto: Policie ČR

Zadržené padělky

Článek

Právě falešné dvoutisícovky přivedly kriminalisty na stopu, na případu pracovali od loňského léta. „Prověřováním zjistili, že jich sedmatřicetiletý muž vyrobil do března 2021 nejméně devatenáct a následně je na různých místech v Plzni a v Praze udal do finančního oběhu jako pravé,“ sdělil policejní mluvčí Ondřej Hodan.

Vyšetřovatelé na ně přišli na základě oznámení od lidí, kteří falzifikáty přijali v domnění, že se jedná o skutečné peníze.

Počet zadržených padělků bankovek a mincí loni výrazně stoupl

Ekonomika

„Muž se zaměřoval také na výrobu padělků veřejných listin. Především nabízel výrobu plagiátů – například vysvědčení a diplomů středních či vysokých škol, které padělal pro konkrétní osoby, popřípadě padělky nabízel prostřednictvím dvou svých kompliců,“ vysvětlil Hodan.

Trojici se podařilo zatknout v říjnu, pro ústřední postavu si vyšlápla zásahová jednotka, následný návrh na vazbu však u soudu neprošel. A tak se padělatel na svobodě činil dál.

Foto: Policie ČR

Zadržené padělky

„Policisté jej proto zadrželi znovu v polovině března. A při domovní prohlídce byly mimo jiné zajištěny další vyhotovené padělané listiny,“ upozornil Hodan. Po této zkušenosti už muž skončil ve vazební věznici.

Reklama

Výběr článků

Načítám