Hlavní obsah

Trojice neúspěšných lupičů dostala dohromady 21 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkem 21 let má strávit ve vězení trojice lupičů, kteří se loni v dubnu neúspěšně pokusili ukrást tržbu 7 miliónů korun pracovnici pražské směnárny. Nejvyšší trest, 8,5 roku, pravomocně vyměřil pražský vrchní soud J. Královi. Tresty 7,5 a 5 let dostali J. Pačes a jeho dcera, která byla Královou družkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Krále odvolací senát navíc odsoudil za další loupež z loňského května. Napadl tehdy třiadvacetiletou dívku. Ukradl jí kabelku s mobilním telefonem a penězi, proto byl jeho dnešní trest souhrnný.

Lupičům původně hrozilo 10 až 15 let vězení. Odvolací senát však jejich jednání posoudil mírněji, protože se prý neprokázalo, že obžalovaní věděli o výši částky, kterou chtěli směnárnici ukrást. Údajně si mysleli, že má v tašce zhruba dva milióny korun.

Trojice podle obžaloby loni v dubnu přepadla směnárnici, kterou sledovala od chvíle, kdy opustila provozovnu v Kaprově ulici v Praze 1 a s tržbou v cizí měně odjela autem do pobočky ČSOB ve Vršovicích. Valuty tam vyměnila za sedm miliónů korun, se kterými zamířila zpět k autu.

V okamžiku, kdy dveře vozu odblokovala, zazvonil směnárnici mobilní telefon. Podle státního zastupitelství jí volala obžalovaná, která tak chtěla odpoutat pozornost oběti. Ve chvíli, kdy žena do auta nastupovala, vrhl se na ni podle obžaloby mladý muž se slzným plynem. Směnárnice ale tašku s milióny ubránila. Mladá dvojice pak s nepořízenou odešla k opodál stojícímu automobilu, ve kterém čekal otec obžalované.

Lupička bude ve vězení bez dítěte

Pětačtyřicetiletý Pačes podle výpovědi dcery i Krále loupež vymyslel a naplánoval. Obžalovaný ale od počátku vinu popíral a totéž zopakoval jeho obhájce při čtvrtečním odvolacím jednání. Senát mu však neuvěřil, proti Pačesovi svědčily výpovědi zbylých obžalovaných i další nepřímé důkazy. Jeho dcera a Král uvedli, že jim Pačes za loupež slíbil každému 100 000 korun.

Dvaadvacetiletá Pačesová a stejně starý Král se k činu přiznali. Oba prý k loupeži dohnala jejich závislost na tvrdých drogách a nutnost sehnat peníze. Dívka žádala o snížení pětiletého trestu a přesunutí do věznice ve Světlé nad Sázavou, kde jsou umístěny matky s malými dětmi. Pačesová má totiž s Králem jednoroční dítě. Soud jí však nevyhověl.

Reklama

Výběr článků

Načítám