Hlavní obsah

Tři mrtví po srážce s vlakem

Právo, Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Nehoda se stala v pátek ráno na železničním přejezdu mezi stanicemi Kunovice a Ostrožská Nová Ves na Uherskohradišťsku. Srážka si vyžádala tři mrtvé a dva těžce zraněné.

Foto: archiv NPÚ, úsp Sychrov

HZN vloni v Opočně

Článek

Na přejezdu se světelnou signalizací bez závor blízko letiště a Leteckých závodů se Škoda Favorit střetla s rychlíkem, který na trase Bojkovice - Brno vezl asi sto pasažérů. Vlekl ji před sebou ještě tři sta metrů, než zcela zastavil. Trosky auta zůstaly rozeseté na kolejích i vedle trati.

"Třicetiletý slovenský řidič vjel rychlíku bezprostředně do jízdní dráhy. On i dva spolujezdci zemřeli na místě a dva odvezla záchranka do nemocnice. U jednoho mrtvého a jednoho raněného stále zjišťujeme totožnost. Na vlaku je škoda 300 tisíc korun a zcela zničeném autě za dalších 40 tisíc," informovala mluvčí uherskohradišťské policie Jitka Zámečníková.

Podle předběžného vyšetřování drážní inspekce světelné zařízení na přejezdu fungovalo. "Zavinění je zřejmě na straně řidiče. I v případě, že by ale světelné zařízení nefungovalo, se řidič o možnosti bezpečného přejetí musí vždy sám přesvědčit," uvedl mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera, podle nějž je železniční přejezd velmi přehledný.

Jde o rizikový přejezd

"Ráno je proti slunci signalizace hrozně špatně vidět. Mně osobně se nedávno stalo, že mě na poslední chvíli zastavilo až zahoukání vlaku. Seskočil jsem u přejezdu z kola metr před ním," popsal Právu přihlížející místní muž.

"Asi před půl rokem se tu taky stala nehoda, vlaku s traktorem. Měli by tam dát závory a byl by pokoj," ulevila si další přihlížející. "Když vidím ty trosky auta, divím se, že tam vůbec někdo mohl přežít," dodala.

Zlínský kraj právě v minulých dnech rozhodl, že přispěje čtyřmi miliony korun na zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech v regionu. Dotace je určena Českým drahám, které peníze použijí na vybudování světelné signalizace a závor na rizikových přejezdech.

Související témata:

Výběr článků

Načítám