Hlavní obsah

Trenér malých zápasníků dostal za napadení trojice mužů v Ostravě osm let

Právo, Miroslav Hradil
Olomouc

Na osm let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci trenéra řecko-římského zápasu a někdejšího šampiona Georgiho Čanadiriho (31) z Ostravy, který loni v květnu zmlátil dva muže a dalšího také pobodal nožem.

BEZ KOMENTÁŘE: Georgi Čanadiri u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Potvrdil tak verdikt, který počátkem března vynesl Krajský soud v Ostravě. Již dříve třikrát za jiné delikty do vězení odsouzený Čanadiri, který od počátku tvrdil, že se jen bránil, tak neuspěl se svým odvoláním.

„Odvolání obžalovaného jsme jako nedůvodné zamítli, podle nás byla jednoznačně vyvrácena jeho obhajoba, že jednal v nutné obraně, naopak bylo prokázáno, že to byl právě obžalovaný, který postupně zaútočil na tři osoby,“ řekl Právu mluvčí VS Stanislav Cik.

Bývalý zápasník původem z Gruzie, mj. několikanásobný mistr ČR, který trénoval děti, si prý chtěl původně jen vyříkat s jedním z poškozených nějaké pomluvy, jenže ten na něj prý zaútočil. Konflikt před jednou z restaurací v Ostravě přerostl ve fyzickou potyčku.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Gruzínský trenér řecko-římského zápasu Georgi Čanadiri (vpravo) u olomouckémho vrchního soudu,

Pak se Čanadiri podle svých slov jen bránil přesile tří mužů. Obžaloba však měla jinou verzi. „Ostatní hosté se snažili potyčce zabránit. Bohužel se i oni dostali do konfliktu s obžalovaným,“ uvádí se v ní. Rvačku ukončili až přivolaní policisté.

Rvačku odstartoval nedopalek

Dva z mužů Čanadiri zbil, třetího navíc bodl šestkrát nožem do břicha a hrudníku. Tvrdil přitom, že nůž držel i za ostří, aby bodnutí nebyla příliš hluboká. Jen díky rychlému zásahu lékařů však podle znalců neskončil útok smrtí. Mezi zraněnými byl i policista, který měl v době konfliktu volno. Podle svých slov se jen zastal známého, kterého Gruzínec mlátil.

Podle obhajoby šlo o několik fází útoků, a to nejprve mezi obžalovaným a jedním z mužů. Potyčka následně přerostla v hromadnou bitku, do které se zapojilo nakonec dohromady osm lidí.

Podle Čanadiriho rvačku vyprovokoval jeden z napadených, když mu do obličeje cvrnkl nedopalek cigarety. Obhajoba žádala zproštění obžaloby, poukazovala i na nepřiměřenost trestu. Tvrdila mj., že nůž vytáhla proti obžalovanému jiná osoba, Čanadiri se jej pouze zmocnil a bránil se útoku.

Gruzínci, který byl odsouzený za spáchání trestných činů těžkého ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, hrozil až dvanáctiletý trest vězení. „Trest vyměřený soudem prvního stupně považujeme za přiměřený vzhledem k okolnostem případu, osobě pachatele i vzhledem k jeho relativně bohaté trestní minulosti,“ doplnil Cik.

Reklama

Výběr článků

Načítám