Hlavní obsah

Tragickou havárii letadla na Opavsku zavinil nejspíš pilot

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava
Aktualizováno

S největší pravděpodobností pilot zavinil havárií malého sportovního letadla. To spadlo ve čtvrtek 16. srpna krátce po 13. hodině u letiště Slezského aeroklubu Zábřeh u Dolního Benešova na Opavsku. V troskách letounu Socata Tarbes Ossun typu Rally 150 ST zahynuli dva muži z Rakouska (42 a 67 let).

Foto: Pavel Karban, Právo

Letoun se zřítil u Dolního Benešova na Opavsku.

Článek

„Technická příčina se dá téměř vyloučit, na 90 procent letadlo havarovalo kvůli chybě pilota,“ potvrdil Josef Bejdák, vedoucí letového oddělení Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Odborníci ohledali havarovaného letadlo na místě tragédie, nyní bude vrak podroben ještě expertíze. Podle Bejdáka je ale jasné, že palivo posádce nedošlo. „Na letišti, na kterém už byli v neděli, přistávali cíleně,“ dodal.

Pilot však prý ve čtvrtek přistával nestandardně. „Letadlo mělo podle svědků malý výkon. Vítr foukal z boku. Pilot chtěl přistát, jenže najednou zjistil, že by se mu to už nepodařilo, a tak se rozhodl, že stroj otočí o 180 stupňů a přistane do protisměru,“ popsal letecký odborník a doplnil, že při otočce však bylo letadlo ve velmi malé výšce a při přetáčení došlo k tragickému pádu.

Foto: Policie ČR

Pilot chtěl s letadlem přistát, proč havaroval, není zatím jasné

Policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Hmotná škoda na havarovaném letadle nebyla doposud vyčíslena.

Reklama

Výběr článků

Načítám