Hlavní obsah

Test dělal v neexistující autoškole. Ohledně řidičáku se ho soud přesto zastal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Měl by se zahájit proces vedoucí k odebrání řidičáku u člověka, který test „absolvoval“ v neexistující autoškole a výcvik si odbyl tam, kde o něm nikdo nikdy neslyšel? Podle libereckého krajského soudu jsou tyto podklady pouhými indiciemi, které k razantnímu kroku nestačí. Něco jiného si ale myslel Nejvyšší správní soud a nařídil případ otevřít.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na muže z Frýdlantu si chtěli nejprve došlápnout místní úředníci kvůli způsobu, jakým si rozšířil řidičské oprávnění o možnost řízení motocyklů. Upozornili, že muž neprošel výcvikem v autoškole, kterou uváděl. Ostatně sám majitel autoškoly to ve svém prohlášení popřel. Následující mužův test pak byl nahlášen na jinou autoškolu, která však v tu dobu již čtyři roky nefungovala.

Proti úředníkům se postavil liberecký krajský soud, u kterého muž hledal záchranu. „Správním orgánům se nepodařilo prokázat, že důkazy provedené v původním řízení se ukázaly nepravdivými. Podklady, které správní orgány pro obnovu řízení shromáždily, byly pouhými indiciemi, které nepravdivosti důkazů provedených v původním řízení sice mohly nasvědčovat, avšak nemohly ji prokázat,“ konstatoval soud.

Úředníci v reakci na to podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a senát v čele s Jaroslavem Vlašínem názoru úřadů přitakal.

„Shromážděné podklady spolehlivě vedou k závěru, že důkazy provedené v řízení o rozšíření řidičského oprávnění jsou nepravdivé, a proto je nelze považovat za pouhé indicie. Nepravdivými se konkrétně ukázaly listiny, na základě kterých bylo rozšířeno řidičské oprávnění o skupinu vozidel A,“ uvedl Nejvyšší správní soud a nařídil, aby liberecký soud rozhodl znovu a lépe.

Časy se mění, řekl Nejvyšší soud a nařídil rozhádaným manželům prodat dům

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám