Hlavní obsah

Tempel se za 20 let neprávem ve vězení domáhá 86 milionů. Stát mu přiznal zlomek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žalobou Roberta Tempela, neprávem odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou vraždu, se začal v úterý zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Tempel, kterého před dvěma lety po dvaceti letech za mřížemi pro nedostatek důkazů soudy zprostily obžaloby, se domáhá za své nezákonné stíhání zhruba 86 milionů korun. Sám Tempel se úterního jednání nezúčastnil.

Zbyněk Řezáč z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových komentuje kauzu TempelVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Žalované (České republice) je to líto, bude se snažit, aby se to v budoucnu neopakovalo,“ uvedl Zbyněk Řezáč z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na úvod jednání.

Celkem Tempelovi stát přiznal 3,6 milionu korun. Největší částka – 2,7 milionu – je jako zadostiučinění za nezákonný výkon trestu odnětí svobody. Dále je podle ministerstva spravedlnosti přiměřená částka za nezákonné stíhání 700 tisíc korun, dalších 156 tisíc mu přiznalo za nepřiměřenou délku trestního stíhání. Ministerstvo podle Řezáče zohlednilo ve výši odškodnění například i Tempelovu trestní minulost, což Tempelův právní zástupce označil za irelevantní.

„Je to okolnost, kterou musíme zohlednit. Není to tak, že každá osoba má stejnou, dobrou pověst. Každá osoba má takovou pověst, jakou si ji udělá,“ uvedl Řezáč.

Nevraždil jsem a odškodné chci, říká z doživotí propuštěný Robert Tempel

Krimi

Tempel si mimo jiné také stěžoval na stigmatizaci jeho osoby trestním stíháním. To Řezáč odmítl s tím, že po propuštění začal podnikat, byť na jméno své matky, a začalo se mu dařit. „To z pohledu žalované minimálně stírá tvrzení žalovaného, že došlo ke stigmatizaci jeho osoby,“ podotkl Řezáč.

Tempelův právní zástupce Petr Stukbauer soudu sdělil, že na vyjádření státu bude reagovat písemně. „S žalovanou se míjíme v tom, že je zásadní rozdíl mezi výkonem trestu za loupež a výkonem trestu na doživotí,“ podotkl pouze Stukbauer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Tempel si odseděl 20 let.

Muži za jeho nezákonné stíhání přiznal také Evropský soud pro lidská práva 12 500 eur (cca 300 tisíc korun).

Jednání bylo odročeno

Soud zhruba po hodině a půl jednání v úterý odročil na začátek února.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku před dvaceti lety. Podle původního rozsudku tam předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil. Zasáhl údajně i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Hájil se tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel, známý pod přezdívkou „Psycho“, jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

Vinu popíral, podle obhajoby je nevinný. Krajský soud v Plzni jej čtyřikrát osvobodil, pražský vrchní soud ale zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Pravomocně byl odsouzen až poté, co vrchní soud přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze.

Důvodem pro zlomový verdikt Ústavního soudu v Tempelově kauze z roku 2021 bylo stanovisko Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který se za odsouzeného muže postavil loni v červnu. Českou republiku zkritizoval za „významné selhání justice“ při projednávání případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v tlaku odvolacího vrchního soudu na prvostupňový senát.

Tempel je po 20 letech na svobodě

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám