Hlavní obsah

Tauchenův parťák půjde na pět let do vězení za vybuchlé trezory

Právo, Patrik Biksup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na pět let za mříže poslala v pátek plzeňská soudkyně Alena Rundová osmačtyřicetiletého Pavla Kočovského za krádeže z trezorů otevíraných výbušninou. Do vězení půjde sám, jeho parťák Pavel Tauchen se vloni v listopadu zastřelil, když jej vypátrala policie poté, co se jeho manželce podařilo zorganizovat útěk z rukou vězeňské eskorty.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Na začátku soudního jednání loni v červnu usedli na lavici obžalovaných Kočovský(vlevo) s Tauchenem ještě společně.

Článek

Státní zástupce oba dva žaloval za krádež, poškozování cizí věci a nedovolené ozbrojování. K otevření trezoru jim stačila plastická trhavina, rozbuška, dva dráty a plochá baterie. Do většiny z nich se hravě dostali a přišli si na statisícové částky.

„Během půldruhého roku způsobili krádežemi škodu za bezmála sedm set tisíc korun. Celkem se vloupali do devíti objektů na různých místech republiky,“ řekl žalobce Zdeněk Slepička. Podle něho pachatele usvědčily DNA a pachové stopy zajištěné z místa činu. Dvojici zatkla zásahová policejní jednotka loni v lednu na Vinohradské třídě v Praze. Při zadržení u nich detektivové našli trhavinu s rozbuškami, kterou používali při otvírání trezorů.

Kočovský se snažil vše svést na mrtvého

Kočovský se snažil hodit vinu na Tauchena. „Nechal jsem u sebe tašku, kterou mi dal Tauchen. V ní byla trhavina. Myslel jsem si, že je to součást nějakého ohňostroje. Několikrát po mně chtěl, abych mu tou červenou hmotou naplnil krabičku a přinesl mu ji i s rozbuškou,“ prohlásil Kočovský.

Soud už jednou v případu rozhodl, a to na podzim loňského roku. Tauchen s Kočovským tehdy odešli s pětiletými tresty. Týden po rozsudku Tauchena osvobodila manželka Dagmara. Odvolací soud ale rozsudek letos v lednu zrušil a nařídil případ znovu projednat.

Kočovský později komentoval Tauchenův útěk slovy. „Možná tím potvrdil, že trestnou činnost spáchal a nechtěl nést za to následky.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám