Hlavní obsah

Strážníci si nahrávají řešení přestupků

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Strážníci v Ústí nad Labem si nahrávají do formátu MP3, jak s občany řeší přestupky na ulici. Díky této novince podle zástupce ředitele ústecké městské policie Jana Novotného strážníci neevidují od začátku roku žádnou stížnost na nevhodný přístup zasahující hlídky.

Článek

Přístroj MP3  má strážník připnutý ke kapse uniformy a zapíná ho jednoduchým stiskem prstu. "Lidi reagují mnohem mírněji než dříve, když je ještě před zahájením řešení jejich přestupku seznámíme s tím, že se vše nahrává. Horké hlavy tak rychle vychladnou," řekl v pátek na ústeckém Mírovém náměstí strážník z dvoučlenné hlídky.

Podle ředitele ústecké městské policie Pavla Bakuleho umožňuje strážníkům pořizování zvukových záznamů zákon o obecní policii. "Z nahrávek je zřejmé, zda se strážník choval korektně, jestli řešil přestupek v souladu se zákonem a zda svým jednáním občana třeba neponižoval či nešikanoval," vysvětlil Bakule s tím, že ubylo i verbálních a fyzických útoků na strážníky.  Pořízení nahrávacích zařízení pro pětatřicet hlídek stálo 70 000 korun.

Loni řešila ústecká městská policie deset stížností na zasahující strážníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám